Ο Στ. Κοντονής δήλωσε για τον υπό κατάρτιση νέο αθλητικό Νόμο: «Θα αλλάξουν πάρα πολλά με το νέο Νόμο. Έχουμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα θέματα των ομοσπονδιών. Πρέπει να επέλθει εκδημοκρατισμός, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπροσωπευτικότητα πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο γνήσια στα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών. Συγκροτούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης και του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και θα υπάρχουν και θητείες. Θα μελετήσουμε τις εισηγήσεις και θα καταλήξουμε στις θητείες και στο εκλογικό σύστημα των Ομοσπονδιών, αλλά ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα το εκλογικό ούτως ώστε να έχουμε μια λογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στις Ομοσπονδίες, αυτό πιστεύω θα είναι μέσα στις προτάσεις της Ε.Ε.Α.»
Διαβάστε όλοι την συνέντευξη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Kontra Channel και στους δημοσιογράφους, Σωτήρη Ξενάκη, Μάκη Κουρή και Γιώργο Κολοκοτρώνη.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής:
Για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πιστεύω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά του διότι έχει μια αντίληψη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής η οποία κρίνεται ως ακραία νεοφιλελεύθερη, επομένως θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το άλλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας το οποίο έχει μια άλλη αντίληψη για την άσκηση, ιδίως της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Αν προσπαθήσει μονομερώς να διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στα μέτρα των ιδεών του, φοβάμαι ότι θα υπάρχουν συγκρούσεις».
Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η δική μας κυβέρνηση εάν τα καταφέρει στα μείζονα ζητήματα όπως είναι το ασφαλιστικό και βγει νικητής και από τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς τότε πιστεύω ότι θα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα σε αυτή την τετραετία που θα κυβερνήσει»
Για τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Τόσα χρόνια έχει επικρατήσει μια αντίληψη πελατειακών συναλλαγών, ιδίως στο ποδόσφαιρο και υπάρχει και το στοιχείο της βίας το οποίο συναντάμε πολλές φορές στα γήπεδα. Οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν επί μακρό χρονικό διάστημα τη χώρα βρισκόντουσαν σε μια ευθεία συναλλαγή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, δεν προχωρούσαν σε τομές, δεν εκσυγχρόνιζαν το νομοθετικό πλαίσιο, αντίθετα πολιτευόντουσαν βλέποντας και κάνοντας χωρίς να αγγίζουν τα μεγάλα προβλήματα.
Εμείς εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο όσον αφορά τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, με την εφαρμογή του συστήματος καμερών, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και σε σύντομο χρονικό διάστημα με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, όμως κάθε τι καινούργιο χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για όλους, είτε είναι ομάδες είτε φυσικά πρόσωπα.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που πέτυχε να στελεχώνονται τα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας με τακτικούς δικαστές. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες μας ζήτησαν απλώς να επιλέγει η Ε.Π.Ο. τους τακτικούς δικαστές από συγκεκριμένη λίστα που θα αποστέλλει ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου και την κάναμε αυτή την παραχώρηση. Θεωρώ ότι καλώς την κάναμε, διότι όλοι οι δικαστές που στέλνει το Πρωτοδικείο είναι εν δυνάμει δικαστές».
Για την την Ε.Π.Ο. και τη διαιτησία: «Διαπίστωσα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μου, ότι ενώ οι επαγγελματικές ομάδες έχουν συγκροτήσει το δικό τους επαγγελματικό πρωτάθλημα και τη δική τους διοργανώτρια αρχή που είναι η Super League, όλες ενδιαφερόντουσαν με μια ιδιαίτερη ζέση για την Ε.Π.Ο. διότι είχε στα χέρια της τη διαιτησία και τη πειθαρχική δικαιοσύνη. Με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα το θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας τελείωσε με τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές.
Όσα έχουμε κάνει ως κυβέρνηση σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα θεωρώ ότι είναι τομή για το ποδόσφαιρο και δεν είχαν γίνει εδώ και 20 χρόνια. Όταν εμείς φέρναμε αυτό το νομοσχέδιο θυμάστε τι αντιδράσεις είχαμε από τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Μάλιστα αναγκάστηκα να εκδώσω ανακοίνωση όταν μας απειλούσαν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου μεταξύ άλλων ανέφερα ότι «αν δεν βοηθήσετε αποδεικνύεται ότι είστε μέρος του προβλήματος και σας ενδιαφέρει η συγκάλυψη». Ήρθαμε σε ευθεία σύγκρουση μέχρι που καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον γενικό γραμματέα της UEFA, έπειτα από πρόσκλησή μου και συζητήσαμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε.
Όσον αφορά τη διαιτησία, εκείνο που διαπίστωσα είναι το εξής: ενώ υπάρχουν διαιτητές που εφαρμόζουν τον κανονισμό ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. και των ποδοσφαιρικών ομάδων κατά τρόπο ορθό και καθαρό, υπάρχουν άλλοι διαιτητές σε άλλους αγώνες που για τα ίδια επεισόδια δεν πράττουν αυτά που λέει ο κανονισμός. Και τους επέστησα την προσοχή να λύσουν το θέμα, για να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς».
Για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Μελισσανίδη ότι τον Οκτώβριο, οπότε είναι οι εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θα πάρουν την Ε.Π.Ο: «Αν πάμε σε μια τέτοια διαχείριση των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, τότε σας το λέω ειλικρινά, θα έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό. Το θέμα δεν είναι η Ε.Π.Ο. να αλλάξει χέρια κατ αυτόν τον τρόπο και εύχομαι και ελπίζω να μην εννοεί αυτό το πράγμα ο κ. Μελισσανίδης. Εμένα με ενδιαφέρει η ΕΠΟ να είναι πραγματικά Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που θα φροντίζει για το καλό του ποδοσφαίρου, θα ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα συγκροτεί τα όργανά της με όργανα αξιοπιστίας και ισονομίας. Αυτό ενδιαφέρει την Πολιτεία. Από την πρώτη στιγμή επενέβην εκεί που μπορούσαμε στο θέμα των πειθαρχικών οργάνων και νομίζω δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς θα πολιτευτούμε».
Για το ότι τον «κατηγορούν» ότι το τελευταίο διάστημα ασκεί φιλοολυμπιακή πολιτική: «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ, ούτε ως Ολυμπιακοί ούτε ως Παναθηναϊκοί, ήρθαμε για να επιβάλουμε ένα καθεστώς κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ισονομία που είναι στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και διαπερνά όλους τους αρμούς της κοινωνικής ζωής.
Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι την περίοδο που έφερνα στη Βουλή προς ψήφιση το νόμο δεχόμουν επιθέσεις, κατά κύριο λόγο, από τον οπαδικό Τύπο που εμφανίζεται ως φίλα προσκείμενος στον Ολυμπιακό και μάλιστα σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας, είχα πει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αντιληφθούν όλοι, ότι εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να διαιωνίσουμε το καθεστώς που υπήρχε, αλλά να τραβήξουμε μια τομή στα πράγματα του ποδοσφαίρου, να σταματήσει το καθεστώς σήψης και των πελατειακών σχέσεων και αυτό το τηρώ απαρέγκλιτα. Αν βρεθεί έστω και ένας που θα υποστηρίξει ότι εγώ προσπάθησα να επηρεάσω τακτικό δικαστή των πειθαρχικών οργάνων, ή μέλος των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί στο Υπουργείο ας το πει».
Για το θέμα των λεσχών των οπαδών: «Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι επειδή υπέγραψα την ΚΥΑ με τον κ. Τόσκα για τη λειτουργία των λεσχών θα ήθελα να καλέσω όλους τους φιλάθλους να εκμεταλλευτούν αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αντί να είναι μέρος ενός προβλήματος να συμμετέχουν στην υποστήριξη των ομάδων τους με ένα τρόπο ο οποίος εκτινάσσεται και πέρα από την παρανομία, να είναι μέρος της ομάδας όπως λειτουργούν και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Εμείς θέλουμε οι φίλαθλοι πραγματικά να εμπλέκονται στα θέματα της ομάδας ως λέσχες οργανωμένες υπό την εποπτεία της κάθε ΠΑΕ και του κάθε συλλόγου. Εάν γίνει αυτό οι φίλαθλοι θα αντιληφθούν ότι η υποστήριξη της ομάδας τους δεν μπορεί να εξαντλείται σε παρανομίες και αγριότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να την υποστηρίξουν με ένα τρόπο εποικοδομητικό»
Για τον υπό κατάρτιση νέο αθλητικό Νόμο: «Θα αλλάξουν πάρα πολλά με το νέο Νόμο. Έχουμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα θέματα των ομοσπονδιών. Πρέπει να επέλθει εκδημοκρατισμός, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπροσωπευτικότητα πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο γνήσια στα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών. Συγκροτούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης και του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και θα υπάρχουν και θητείες. Θα μελετήσουμε τις εισηγήσεις και θα καταλήξουμε στις θητείες και στο εκλογικό σύστημα των Ομοσπονδιών, αλλά ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα το εκλογικό ούτως ώστε να έχουμε μια λογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στις Ομοσπονδίες, αυτό πιστεύω θα είναι μέσα στις προτάσεις της Ε.Ε.Α.»
Για το αν αυτές οι αλλαγές θα αγγίξουν και την ΕΠΟ: «Φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις ομοσπονδίες. Η ΕΠΟ δεν είναι μια ιδιαίτερη Ομοσπονδία, ιδιαίτερη την είχε κάνει το πελατειακό κράτος που της είχε δώσει καθεστώς αυτονομίας, αντί να επιβεβαιώνεται το καθεστώς αυτοδιοίκησης, πράγμα που με το νόμο το δικό μου ξεκαθαρίσθηκε. Και έγινε μεγάλη κουβέντα και σύγκρουση σε αυτό το ζήτημα. Αυτά τα δύο ήταν τα σημαντικά θέματά μας. Η επιβολή διοικητικών προστίμων δεν ήταν τόσο σοβαρό θέμα όσο αυτά τα δύο, γιατί το ένα στην ουσία τοποθετούσε τακτικούς δικαστές και δεν μπορούσε να ελεγχθεί η πειθαρχική διαδικασία από κανέναν, και είναι πλέον ξεκάθαρη όλη αυτή η ιστορία, και το άλλο το πολύ σημαντικό ήταν ότι καταργήθηκε το καθεστώς αυτονομίας, το οποίο δεν το αναγνωρίζει το Σύνταγμα της Ελλάδος»!
Διαβάστε όλοι την συνέντευξη
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής παραχώρησε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο Kontra Channel και στους δημοσιογράφους, Σωτήρη Ξενάκη, Μάκη Κουρή και Γιώργο Κολοκοτρώνη.
Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξής:
Για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη: «Πιστεύω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά του διότι έχει μια αντίληψη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής η οποία κρίνεται ως ακραία νεοφιλελεύθερη, επομένως θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το άλλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας το οποίο έχει μια άλλη αντίληψη για την άσκηση, ιδίως της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Αν προσπαθήσει μονομερώς να διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στα μέτρα των ιδεών του, φοβάμαι ότι θα υπάρχουν συγκρούσεις».
Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Η δική μας κυβέρνηση εάν τα καταφέρει στα μείζονα ζητήματα όπως είναι το ασφαλιστικό και βγει νικητής και από τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς τότε πιστεύω ότι θα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα σε αυτή την τετραετία που θα κυβερνήσει»
Για τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: «Τόσα χρόνια έχει επικρατήσει μια αντίληψη πελατειακών συναλλαγών, ιδίως στο ποδόσφαιρο και υπάρχει και το στοιχείο της βίας το οποίο συναντάμε πολλές φορές στα γήπεδα. Οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν επί μακρό χρονικό διάστημα τη χώρα βρισκόντουσαν σε μια ευθεία συναλλαγή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, δεν προχωρούσαν σε τομές, δεν εκσυγχρόνιζαν το νομοθετικό πλαίσιο, αντίθετα πολιτευόντουσαν βλέποντας και κάνοντας χωρίς να αγγίζουν τα μεγάλα προβλήματα.
Εμείς εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο όσον αφορά τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, με την εφαρμογή του συστήματος καμερών, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και σε σύντομο χρονικό διάστημα με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, όμως κάθε τι καινούργιο χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για όλους, είτε είναι ομάδες είτε φυσικά πρόσωπα.
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που πέτυχε να στελεχώνονται τα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας με τακτικούς δικαστές. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες μας ζήτησαν απλώς να επιλέγει η Ε.Π.Ο. τους τακτικούς δικαστές από συγκεκριμένη λίστα που θα αποστέλλει ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου και την κάναμε αυτή την παραχώρηση. Θεωρώ ότι καλώς την κάναμε, διότι όλοι οι δικαστές που στέλνει το Πρωτοδικείο είναι εν δυνάμει δικαστές».
Για την την Ε.Π.Ο. και τη διαιτησία: «Διαπίστωσα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μου, ότι ενώ οι επαγγελματικές ομάδες έχουν συγκροτήσει το δικό τους επαγγελματικό πρωτάθλημα και τη δική τους διοργανώτρια αρχή που είναι η Super League, όλες ενδιαφερόντουσαν με μια ιδιαίτερη ζέση για την Ε.Π.Ο. διότι είχε στα χέρια της τη διαιτησία και τη πειθαρχική δικαιοσύνη. Με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα το θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας τελείωσε με τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές.
Όσα έχουμε κάνει ως κυβέρνηση σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα θεωρώ ότι είναι τομή για το ποδόσφαιρο και δεν είχαν γίνει εδώ και 20 χρόνια. Όταν εμείς φέρναμε αυτό το νομοσχέδιο θυμάστε τι αντιδράσεις είχαμε από τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Μάλιστα αναγκάστηκα να εκδώσω ανακοίνωση όταν μας απειλούσαν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου μεταξύ άλλων ανέφερα ότι «αν δεν βοηθήσετε αποδεικνύεται ότι είστε μέρος του προβλήματος και σας ενδιαφέρει η συγκάλυψη». Ήρθαμε σε ευθεία σύγκρουση μέχρι που καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον γενικό γραμματέα της UEFA, έπειτα από πρόσκλησή μου και συζητήσαμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε.
Όσον αφορά τη διαιτησία, εκείνο που διαπίστωσα είναι το εξής: ενώ υπάρχουν διαιτητές που εφαρμόζουν τον κανονισμό ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. και των ποδοσφαιρικών ομάδων κατά τρόπο ορθό και καθαρό, υπάρχουν άλλοι διαιτητές σε άλλους αγώνες που για τα ίδια επεισόδια δεν πράττουν αυτά που λέει ο κανονισμός. Και τους επέστησα την προσοχή να λύσουν το θέμα, για να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς».
Για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Μελισσανίδη ότι τον Οκτώβριο, οπότε είναι οι εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θα πάρουν την Ε.Π.Ο: «Αν πάμε σε μια τέτοια διαχείριση των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, τότε σας το λέω ειλικρινά, θα έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό. Το θέμα δεν είναι η Ε.Π.Ο. να αλλάξει χέρια κατ αυτόν τον τρόπο και εύχομαι και ελπίζω να μην εννοεί αυτό το πράγμα ο κ. Μελισσανίδης. Εμένα με ενδιαφέρει η ΕΠΟ να είναι πραγματικά Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που θα φροντίζει για το καλό του ποδοσφαίρου, θα ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα συγκροτεί τα όργανά της με όργανα αξιοπιστίας και ισονομίας. Αυτό ενδιαφέρει την Πολιτεία. Από την πρώτη στιγμή επενέβην εκεί που μπορούσαμε στο θέμα των πειθαρχικών οργάνων και νομίζω δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς θα πολιτευτούμε».
Για το ότι τον «κατηγορούν» ότι το τελευταίο διάστημα ασκεί φιλοολυμπιακή πολιτική: «Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ, ούτε ως Ολυμπιακοί ούτε ως Παναθηναϊκοί, ήρθαμε για να επιβάλουμε ένα καθεστώς κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ισονομία που είναι στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και διαπερνά όλους τους αρμούς της κοινωνικής ζωής.
Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι την περίοδο που έφερνα στη Βουλή προς ψήφιση το νόμο δεχόμουν επιθέσεις, κατά κύριο λόγο, από τον οπαδικό Τύπο που εμφανίζεται ως φίλα προσκείμενος στον Ολυμπιακό και μάλιστα σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας, είχα πει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αντιληφθούν όλοι, ότι εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να διαιωνίσουμε το καθεστώς που υπήρχε, αλλά να τραβήξουμε μια τομή στα πράγματα του ποδοσφαίρου, να σταματήσει το καθεστώς σήψης και των πελατειακών σχέσεων και αυτό το τηρώ απαρέγκλιτα. Αν βρεθεί έστω και ένας που θα υποστηρίξει ότι εγώ προσπάθησα να επηρεάσω τακτικό δικαστή των πειθαρχικών οργάνων, ή μέλος των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί στο Υπουργείο ας το πει».
Για το θέμα των λεσχών των οπαδών: «Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι επειδή υπέγραψα την ΚΥΑ με τον κ. Τόσκα για τη λειτουργία των λεσχών θα ήθελα να καλέσω όλους τους φιλάθλους να εκμεταλλευτούν αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αντί να είναι μέρος ενός προβλήματος να συμμετέχουν στην υποστήριξη των ομάδων τους με ένα τρόπο ο οποίος εκτινάσσεται και πέρα από την παρανομία, να είναι μέρος της ομάδας όπως λειτουργούν και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Εμείς θέλουμε οι φίλαθλοι πραγματικά να εμπλέκονται στα θέματα της ομάδας ως λέσχες οργανωμένες υπό την εποπτεία της κάθε ΠΑΕ και του κάθε συλλόγου. Εάν γίνει αυτό οι φίλαθλοι θα αντιληφθούν ότι η υποστήριξη της ομάδας τους δεν μπορεί να εξαντλείται σε παρανομίες και αγριότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να την υποστηρίξουν με ένα τρόπο εποικοδομητικό»
Για τον υπό κατάρτιση νέο αθλητικό Νόμο: «Θα αλλάξουν πάρα πολλά με το νέο Νόμο. Έχουμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα θέματα των ομοσπονδιών. Πρέπει να επέλθει εκδημοκρατισμός, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπροσωπευτικότητα πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο γνήσια στα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών. Συγκροτούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης και του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και θα υπάρχουν και θητείες. Θα μελετήσουμε τις εισηγήσεις και θα καταλήξουμε στις θητείες και στο εκλογικό σύστημα των Ομοσπονδιών, αλλά ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα το εκλογικό ούτως ώστε να έχουμε μια λογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στις Ομοσπονδίες, αυτό πιστεύω θα είναι μέσα στις προτάσεις της Ε.Ε.Α.»
Για το αν αυτές οι αλλαγές θα αγγίξουν και την ΕΠΟ: «Φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις ομοσπονδίες. Η ΕΠΟ δεν είναι μια ιδιαίτερη Ομοσπονδία, ιδιαίτερη την είχε κάνει το πελατειακό κράτος που της είχε δώσει καθεστώς αυτονομίας, αντί να επιβεβαιώνεται το καθεστώς αυτοδιοίκησης, πράγμα που με το νόμο το δικό μου ξεκαθαρίσθηκε. Και έγινε μεγάλη κουβέντα και σύγκρουση σε αυτό το ζήτημα. Αυτά τα δύο ήταν τα σημαντικά θέματά μας. Η επιβολή διοικητικών προστίμων δεν ήταν τόσο σοβαρό θέμα όσο αυτά τα δύο, γιατί το ένα στην ουσία τοποθετούσε τακτικούς δικαστές και δεν μπορούσε να ελεγχθεί η πειθαρχική διαδικασία από κανέναν, και είναι πλέον ξεκάθαρη όλη αυτή η ιστορία, και το άλλο το πολύ σημαντικό ήταν ότι καταργήθηκε το καθεστώς αυτονομίας, το οποίο δεν το αναγνωρίζει το Σύνταγμα της Ελλάδος»!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου