"Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε καταδικάζει απερίφραστα οποιαδήποτε αποτρόπαια πράξη, πόσω μάλλον μια πράξη ποινικά κολάσιμη, όπως ο βασανισμός ζώων. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους ζητούν την παραδειγματική τιμωρία ανθρώπων που συμπεριφέρονται άθλια σε ανυπεράσπιστα ζώα.
Από εκεί και πέρα, η εμπλοκή αθλήτριας της Εθνικής Ομάδας Καράτε σε περιστατικό βασανισμού ζώων δεν προκύπτει, σύμφωνα με τοποθέτησή της ίδιας. Η υπόθεση έχει ήδη απασχολήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Είναι αυτονόητο ότι η ΕΛΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να δράσει αποφασιστικά και με τη δέουσα αυστηρότητα, εφόσον προκύψει ο,τιδήποτε επιβαρυντικό για την αθλήτρια από την ελληνική δικαιοσύνη."
Η κακοποίηση ζώων συνδέεται με την κακοποίηση ανθρώπων. Οι δράστες υπήρξαν θύματα βίας και είναι εν δυνάμει δολοφόνοι...
Γιατί όμως, ένας άνθρωπος κακοποιεί τα ζώα;
Εγκληματολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι βίαιες πράξεις κατά των ζώων δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά. Η κακοποίηση τους συχνά συνδέεται και με την κακοποίηση ανθρώπων, κάτι όμως που δεν είναι κανόνας. Ερευνητές από το FBI παρατήρησαν ότι μια κοινή συμπεριφορά ανάμεσα στους δολοφόνους, τους βιαστές και γενικότερα όσους εγκληματίες είχαν υψηλή παρορμητικότητα, εγωισμό και έλλειψη τύψεων, ήταν η κακοποίηση ζώων κατά τη νεαρή τους ηλικία. Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πρώτες χώρες που κακοποιούν περισσότερο τα ζώα.
Μα, τι άνθρωποι είναι αυτοί;
«Τους ανθρώπους που κακοποιούν ζώα, τους συναντάμε, συχνά, να διαπράττουν ανεξέλεγκτα και ασύδοτα πολλαπλές εγκληματικές πράξεις έναντι όλων.
Είναι «νταήδες», εμπλέκονται εύκολα σε καυγάδες, παρουσιάζουν εμφανή παρεμβατική και αντικοινωνική συμπεριφορά, γενικά, αλλά και σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας.
Μέσα τους κρύβεται έναν ανώριμο παιδί με «κακοφορμισμένες» πληγές, ενώ το εξωτερικό τους προσωπείο είναι αυτό του οργισμένου τιμωρού.
Αν θα θέλαμε να κατηγοριοποιήσουμε τα χαρακτηριστικά του προφίλ κάποιου που κακοποιεί τα ζώα, θα λέγαμε ότι πρόκειται για άτομο με: 1) έλλειψη ενσυναίσθησης, 2) δυσκολία ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων σε βάθος, και σχέσεων σεβασμού και εμπιστοσύνης, 3) χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανασφάλεια και αισθήματα ανεπάρκειας, 4) μειωμένη ικανότητα άντλησης ευχαρίστησης από την καθημερινότητα, 5) παρεμβατική συμπεριφορά και προβλήματα με τον νόμο κατά την εφηβεία, 6) μανιοκαταθλιπτική συμπτωματολογία, 7) επίδειξη εξουσίας και ελέγχου σε αδύναμα όντα, 8) σεξουαλικές δυσλειτουργίες, 9) εκρήξεις οργής χωρίς αιτία και, 10) παθολογία του υπέρ εγώ, περιγράφει ο αστυνομικός διευθυντής, που υπηρετεί ως υποδιευθυντής στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου Κρήτης, Νικόλαος Χρυσάκης*.
Πολλοί διαβόητοι κατά συρροήν δολοφόνοι, όπως ο Jeffrey Dahmer, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το βιασμό, δολοφονία και διαμελισμό 17 ανδρών και αγοριών μεταξύ 1978 και 1991, ξεκίνησαν βασανίζοντας και σκοτώνοντας ζώα στην παιδική τους ηλικία. Μάλιστα, ο Dahmer σκότωνε και διαμέλιζε τα ζώα, ενώ μετά αυνανιζόταν. Παρόλο που δεν είναι ξεκάθαρη η σύνδεση επιστημονικά, ένα από τα πρώτα σημάδια διαταραχής συμπεριφοράς είναι η σκληρότητα απέναντι στα ζώα. Όπως αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση για την ηθική μεταχείριση των ζώων PETA, όταν ένα άτομο κακοποιεί τα ζώα φαίνεται πως δεν έχει συνείδηση και τύψεις για αυτό που κάνει. Σε πολλές περιπτώσεις, τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις προκύπτουν από μια εμφανή ανάγκη για εξουσία και έλεγχο, η οποία συνοδεύεται από έλλειψη ενσυναίσθησης. Τα ζώα και ειδικά αυτά που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, γίνονται στόχος γιατί ο δράστης δεν αναγνωρίζει ή δεν ενδιαφέρεται για τον σωματικό και ψυχολογικό πόνο που θα προκαλέσει. Τα ζώα υποφέρουν, όπως και οι άνθρωποι, αλλά οι δράστες δεν αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων ή δεν ενδιαφέρονται. Απουσιάζουν οι τύψεις. Γι’ αυτό και η σκληρότητα απέναντι στα ζώα είναι ένδειξη δυνητικής κακοποίησης των ανθρώπων.
«Έχω συναντήσει ανθρώπους που λένε «Ένα ζώο ήταν. Σιγά. Ποιος νοιάζεται;». Περιγράφουν ένα αίσθημα αδρεναλίνης μετά την κακοποίηση ή τη δολοφονία ενός ζώου. Αυτό το αίσθημα ίσως εμφανίζεται και σε όσους διαπράττουν βιαιότητες ενάντια στους ανθρώπους. Έτσι, αν ένας άνθρωπος είναι ικανός να κακοποιήσει, να βασανίσει και να σκοτώσει ένα ζώο, μπορεί να πάει παραπέρα κάνοντας αντίστοιχες πράξεις σε ανθρώπους για να νιώσεις ακριβώς αυτό το συναίσθημα της αδρεναλίνης» ανέφερε ο ψυχολόγος Dawn Drucker στην μη κυβερνητική οργάνωση PETA....
πηγές : https://www.ygeiamou.gr/pets/192125/kakopiisi-zoou-to-profil-ton-draston-ti-na-kanete/
https://valueforlife.gr/psychologia/i-kakopoiisi-zoon-syndeetai-me-tin-kakopoiisi-anthropon-oi-drastes-ypirxan-thymata-vias-kai-einai-en-dynamei-dolofonoi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου