Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

" Ο Αθλητισμός στο προσκήνιο"

Ευρεία κυβερνητική καμπάνια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας, με αιχμή του δόρατος τα ισχυρά μηνύματα που μπορεί να εκπέμψει η αθλητική οικογένεια και στόχο την πρόληψη κάθε μορφής συμπεριφοράς που είναι αντίθετη με το αθλητικό πνεύμα, αλλά και με τα ιδεώδη και τα ατομικά δικαιώματα μιας σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών, προωθεί το Υφυπουργείο Αθλητισμού.
Πρόκειται για την άμεση υλοποίηση μίας εκ των 13 πρωτοβουλιών, που εξήγγειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας τόσο στον αθλητισμό μας όσο και στο κοινωνικό σύνολο.
Η κυβερνητική καμπάνια «Ο Αθλητισμός στο Προσκήνιο» αποσκοπεί στο να δυναμώσει η φωνή της καθεμιάς και του καθενός στην Ελλάδα απέναντι στη βία, τη διαφθορά, τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις, μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς στίβους, σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Να επανέλθουν οι αξίες στο προσκήνιο, μέσω της δύναμης και της μεγάλης επιρροής του αθλητισμού σε κάθε κοινωνικό στρώμα.
Με αφορμή τον αθλητισμό, μέσω της καμπάνιας, διατρανώνονται μηνύματα ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, προσβολή της προσωπικότητας, κακοποίηση, κατάχρηση εξουσίας, ρατσισμού και παρακινούνται όλοι να πάψουν να τα ανέχονται, να μην σιωπούν, να μιλούν δυνατά και να επιδιώκουν την εξαφάνισή τους:
* Να κυνηγάς τις διακρίσεις, αλλά ποτέ να μην κάνεις διακρίσεις.
* Να ξεπερνάς τα όρια σου, αλλά κανείς να μην έχει το δικαίωμα να ξεπερνά τα δικά σου όρια.
* Να φοράς με περηφάνια το χρώμα της ομάδας σου και να μη σε νοιάζει το χρώμα του διπλανού σου.
* Να μετράς νίκες, να μετράς ήττες, αλλά να μη μετράς πληγές.
* Τώρα πιο πολύ από ποτέ, πρέπει να θυμηθούμε τι πραγματικά έχει αξία.
Για τους σκοπούς της Καμπάνιας «Ο Αθλητισμός στο Προσκήνιο» δημιουργήθηκε η πλατφόρμα https://proskinio.gga.gov.gr/ με τις έως τώρα δράσεις του Υφυπουργείου Αθλητισμού και τις θεσμικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται γι’ αυτά τα ζητήματα.

Επιπλέον δημιουργήθηκε video με τη συμμετοχή Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και Πρωταθλητών μας, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας, ο Πύρρος Δήμας, η Εύα Χριστοδούλου, η Εβίνα Μάλτση, ο Εμμανουήλ Καραλής, ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η Κέλλυ Λουφάκη, αλλά και τη συμμετοχή της επόμενης γενιάς του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Εκείνης που κυνηγά τις μελλοντικές διακρίσεις, μέσω της εμφάνισης του 17χρονου αθλητή χάντμπολ, Γιάννη Στεφανίτση.
Για να ενημερώνεστε καθημερινά γύρω από την καμπάνια «Ο Αθλητισμός στο Προσκήνιο», που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Stoiximan, επισκεφθείτε τα social media στις εξής διευθύνσεις:
https://www.facebook.com/athlitismosstoproskinio
https://www.instagram.com/athlitismosstoproskinio/
https://www.youtube.com/channel/UC1HI8rIwCR2kDfB1wq2yxrA

Δείτε το video εδώ: (https://www.youtube.com/watch?v=VUOSLIz0vFo)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Διάταξη – ανάσα για απρόσκοπτη φοίτηση των αθλητών, κατόπιν συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας

Με το άρθρο 34 παρ. 3 του νόμου 4777/2021 (ΦΕΚ Α’ 25, 17/02/2021) του υπουργείου Παιδείας, που ψηφίστηκε πρόσφατα, διευκολύνονται οι αθλητές – φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ταυτόχρονα με την αθλητική τους καριέρα.

Η εν λόγω διάταξη, που προέκυψε έπειτα από άριστη συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ότι «οι φοιτητές που αποδεδειγμένα εργάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) ώρες την εβδομάδα, οι φοιτητές με αναπηρία, καθώς και οι αθλητές που κατά τη διάρκεια των σπουδών τους ανήκουν σε αθλητικά σωματεία εγγεγραμμένα στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και
* για όσα έτη καταλαμβάνουν διάκριση 1ης έως και 8ης θέσης σε πανελλήνια πρωταθλήματα ατομικών αθλημάτων με συμμετοχή τουλάχιστον δώδεκα (12) αθλητών και οκτώ (8) σωματείων
* ή αγωνίζονται σε ομάδες των δυο ανώτερων κατηγοριών σε ομαδικά αθλήματα
* ή συμμετέχουν ως μέλη εθνικών ομάδων σε πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα, παγκόσμια πρωταθλήματα ή άλλες διεθνείς διοργανώσεις υπό την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
* ή συμμετέχουν έστω άπαξ, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο αιτούνται την υπαγωγή τους σε καθεστώς μερικής φοίτησης, σε Ολυμπιακούς, Παραολυμπιακούς Αγώνες και Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών,
δύνανται να εγγράφονται ως φοιτητές μερικής φοίτησης, ύστερα από αίτησή τους που εγκρίνεται από την κοσμητεία της σχολής.
Για τους φοιτητές που φοιτούν υπό καθεστώς μερικής φοίτησης, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό ακαδημαϊκό εξάμηνο και δεν μπορούν να δηλώνουν προς παρακολούθηση και να εξετάζονται σε αριθμό μεγαλύτερο από το ήμισυ των μαθημάτων του εξαμήνου που προβλέπει το πρόγραμμα σπουδών».
Η παραπάνω ρύθμιση σε συνδυασμό με την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου, η οποία αναφέρει ότι «η ανώτατη διάρκεια φοίτησης σε ένα πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια οκτώ (8) ακαδημαϊκών εξαμήνων για την απονομή του τίτλου σπουδών, είναι ο χρόνος αυτός, προσαυξημένος κατά τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα. Σε πρόγραμμα σπουδών των οποίων ο ελάχιστος χρόνος υπερβαίνει τα οκτώ ακαδημαϊκά εξάμηνα, η ανώτατη διάρκεια φοίτησης είναι ο ελάχιστος χρόνος σπουδών, προσαυξημένος κατά έξι (6) ακαδημαϊκά εξάμηνα» επιμηκύνει επαρκώς τον χρόνο φοίτησης των αθλητών και τους επιτρέπει απερίσπαστα να σπουδάζουν και να αθλούνται ταυτόχρονα σε ανώτατο επίπεδο.

Επισυνάπτεται το σχετικό ΦΕΚ εδώ


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2021

..τον έσπρωχνα, τον βάραγα, αλλά αυτός δεν σταματούσε...

 

"Η "Δίκη στο Open" αποκάλυψε ότι στις 21 Μαρτίου 2014 η δικαστική επιτροπή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε (ΕΛΟΚ) αποφάσισε να τιμωρήσει διεθνή αθλητή για σεξουαλική παρενόχληση. Επέβαλε την ποινή της απαγόρευσης συμμετοχής στους αγώνες για 9 μήνες επειδή ο αθλητής στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων – Νέων, που διεξήχθη στην Γκουανταλαχάρα της Ισπανίας, παρενόχλησε σεξουαλικά δύο συναθλήτριές του. Η δικαστική επιτροπή της ΕΛΟΚ έλαβε έγγραφες αναφορές – καταγγελίες από τις δύο ανήλικες αθλήτριες, αλλά και από τους γονείς τους.

«ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΕΔΙΔΕ Η ΑΝΗΛΙΚΗ ΑΘΛΗΤΡΙΑ, Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΔΙΩΧΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ»
Η πρώτη αθλήτρια καράτε που καταγγέλλει ότι παρενοχλήθηκε σεξουαλικά, ανέφερε στον πατέρα της ότι ο συναθλητής της, της είπε: «Γαμώτο μου, είσαι νταρντανογυναίκα, δεν μπορώ να σου κάνω και κάτι, αν ήταν η άλλη εδώ τέτοια ώρα, θα την βίαζα». Την επόμενη ημέρα ο ίδιος αθλητής εισέβαλε στο δωμάτιο της άλλης ανήλικης αθλήτριας και σύμφωνα με την καταγγελία της: «Με έριξε στο κρεβάτι και άρχισε να με φιλάει. Προσπάθησε να μου κάνει πιπιλιά στο λαιμό. Δεν τον άφησα, τον έσπρωχνα, τον βάραγα, αλλά αυτός δεν σταματούσε. Τον γρατσούνισα στο αριστερό μέρος του προσώπου του. Ετρεχε αίμα. Μου είπε: «Μωρή βλαμμένη με γρατσούνισες». Στη συνέχεια τον βάρεσα ξανά και έφυγα από το δωμάτιο». Προπονητής της εθνικής ομάδας κατέθεσε στη δικαστική επιτροπή ότι ο αθλητής άφησε υπονοούμενο ότι αν δεν ενέδιδε η δεύτερη ανήλικη αθλήτρια, ο πατέρας του που ήταν ισχυρό διοικητικό στέλεχος στην ομοσπονδία, θα την έδιωχνε από την εθνική ομάδα. "
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Κυριάκου Θωμαΐδη τη Δευτέρα 15/2/2021 στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN , καθώς και στο site https://dikisports.blogspot.com/2021/02/7_16.html

Με αγωνία θα περιμένουμε τις αντιδράσεις της σημερινής προσωρινής διοίκησης της οποίας θυμίζουμε μετά τις παραιτήσεις μελών, το ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ είναι:
Πρόεδρος: ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΙΔΑΚΗΣ
Aναπληρωτής πρόεδρος: ΘΕΟΔΩΡΟΣ-ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΙΕΤΗΣ
Γενικός Γραμματέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ταμίας: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΣ
Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής: ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΛΗΣ
Μέλος: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ
Σε σχετικό Δελτίο Τύπου http://www.elok.gr/.../408-anakoinosi-tis-prosorinis... στις 16 Ιανουαρίου του 2021 ανέφεραν :
"Η προσωρινή διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καράτε εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί μετά τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου:
Συναισθανόμενοι την ευθύνη μας ως διοικούντες μία άλλη ελληνική αθλητική Ομοσπονδία, ευθύνη την οποία μας εμπιστεύτηκαν τα ελληνικά δικαστήρια και η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος, θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια την αμέριστη συμπαράστασή μας στην Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου. Στεκόμαστε δίπλα της και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι μισόλογα και αδράνεια δεν έχουν θέση σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν άμεσα το καθήκον τους. Συντεχνιακές συνενοχές δεν χωρούν εδώ. Επιτέλους, είναι η ώρα να μπει φρέσκος αέρας στις αθλητικές Ομοσπονδίες και ν΄ απομακρυνθούν απ΄ αυτές οι άνθρωποι που χρόνια τώρα παρασιτούν και μολύνουν τον χώρο του ελληνικού αθλητισμού"
Σε αναμονή των ενεργειών τους.

πηγη:FB KARATENEWS

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

13 άμεσα μέτρα στον αθλητισμό, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας και την πάταξη φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας

Πλέγμα 13 πρωτοβουλιών, που θα εφαρμοστούν άμεσα στον αθλητισμό για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης, αλλά και την αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, παρουσίασε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

«Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός του χώρου του αθλητισμού, εντός της αθλητικής οικογένειας! Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και να θωρακίζει τις ολυμπιακές αξίες του αθλητισμού σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας» τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι «ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά συνολικά την κοινωνία. Αυτή την περίοδο, είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του. Και για μια ακόμη φορά μας εμπνέει με τις αξίες του, για να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε»!

Ο κ. Αυγενάκης εξήγγειλε, σ’ αυτή την κατεύθυνση, τα εξής 13 μέτρα, που ορισμένα εξ αυτών έχουν ήδη δρομολογηθεί και τα υπόλοιπα προγραμματίζονται (η αναλυτική παρουσίασή τους στο κείμενο της ομιλίας του Υφυπουργού, που ακολουθεί):
* Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk)
* Αθλητικός Συνήγορος
* Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης
* Κώδικες Ακεραιότητας: (Κώδικας Δεοντολογίας, Πειθαρχικός Κώδικας)
* Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών
* Αθλητική Ψυχολογία
* Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών
* Μητρώο Αθλητικών Σωματείων
* Μητρώο Προπονητών
* Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων
* «ΧΙΛΩΝ» - Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε  
* Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025
* Καμπάνια (Σποτάκια – βιντεομηνύματα)


Ο Υφυπουργός Αθλητισμού κάλεσε όλη την αθλητική οικογένεια «να θέσουν σε εφαρμογή, από κοινού, τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αναχαίτιση και την οριστική εξαφάνιση των θλιβερών φαινομένων» υπογραμμίζοντας ότι «η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό!  Και λέμε: «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι».  Πλέον, πρέπει να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα! Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα»!

Αναλυτικά, η παρουσίαση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει ανοίξει δημόσιος διάλογος για φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, εξουσιαστικής βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης σε αθλητές, καλλιτέχνες και σε άλλες κοινωνικούς χώρους.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ιστορία της Σοφίας Μπεκατώρου και οι καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη, είδαμε εκατοντάδες υποστηρικτικές αναρτήσεις πολιτών και ανακοινώσεις στήριξης αθλητών, συλλόγων και παραγόντων όλου του αθλητισμού προς το πρόσωπό τους. Κυρίως, είδαμε την προτροπή προς κάθε άνθρωπο που έχει πέσει θύμα κατάχρησης εξουσίας, σεξουαλικής και κάθε άλλης μορφής βίας (σωματική, λεκτική, ψυχολογική), να σπάσει τη σιωπή του.

Είδαμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καλεί συμβολικά την Σοφία Μπεκατώρου και να κάνει σχετικές δηλώσεις.

Είδαμε τον Πρωθυπουργό μας να βγαίνει μπροστά, να αναδεικνύει καίρια τη σοβαρότητα του θέματος, να εκφράζει την ευαισθησία του και να ανακοινώνει πρωτοβουλίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Η Δικαιοσύνη έχει κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες και έρευνες και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικές διαδικασίες.

Ε
ίδαμε ενέργειες που αφυπνίζουν συνειδήσεις και που παράγουν θετικό παράδειγμα. Που κινητοποιούν τις δυνάμεις προόδου στον τόπο μας. Και αυτό είναι η αρχή για σπουδαίες αλλαγές στο χώρο του αθλητισμού, του πολιτισμού και της κοινωνίας μας γενικότερα.

Το θέμα της βίας κάθε μορφής -σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής-, ιδίως των ανήλικων, στον τομέα του αθλητισμού αποτελεί ένα σοβαρό και χρόνιο ζήτημα.

Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε η χώρα μας δεν είχε επιδείξει σημαντική πρόοδο στην καταγραφή, κατανόηση και φυσικά αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει για αποσπασματικές περιπτώσεις, μετά από καταγγελία των ίδιων των αθλητών και  συνήθως, αρκετά χρόνια αργότερα από τα περιστατικά και μετά την ενηλικίωση των θυμάτων.

Δυστυχώς, πολλές φορές τα παιδιά, δεν αντιλαμβάνονται ότι είναι θύματα παρενόχλησης ή κακοποίησης ή το αντιλαμβάνονται έπειτα από αρκετά χρόνια! Γι’ αυτό και το θέμα της έγκαιρης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Στον τομέα του αθλητισμού, από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μου στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δώσαμε ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα αυτά. Ξέρουμε ότι δεν επιλύονται με απλό τρόπο, με ένα νόμο ή με μια δράση. Απαιτείται προγραμματισμός, συμμετοχή της κοινωνίας, σύσσωμης της αθλητικής οικογένειας, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων.

Η ηγεσία και οι φορείς του αθλητισμού οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά και τους νέους εντός του χώρου του αθλητισμού, εντός της αθλητικής οικογένειας! Οφείλουμε να τους διασφαλίσουμε ένα υγιές και ασφαλές αθλητικό περιβάλλον, που να συμβάλλει στην αθλητική και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των νέων και να θωρακίζει τις ολυμπιακές αξίες του αθλητισμού σε όλους τους χώρους, στο σύνολο της κοινωνίας.

Ο αθλητισμός επηρεάζει θετικά συνολικά την κοινωνία. Αυτή την περίοδο, είδαμε, για μια ακόμη φορά, τη δύναμη της επιρροής του. Και για μια ακόμη φορά μας εμπνέει με τις αξίες του, για να δημιουργήσουμε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία. Και είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε!  

Η σημερινή παρουσίαση των πολιτικών που έχουμε εκπονήσει και θα εφαρμοσθούν εντός του έτους, αποτελεί το έναυσμα υλοποίησης μιας σειράς δράσεων και λήψης εξειδικευμένων μέτρων για τη  διασφάλιση της προστασίας των παιδιών, των αθλητών και των εργαζομένων, των μελών της αθλητικής οικογένειας.

Παρουσιάζουμε πλέγμα πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και της κακοδιαχείρισης, την καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, καθώς και τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συνολικά.  
 


Αλλά, ας αναφέρουμε πρώτα -και συνοπτικά- τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα σε θεσμικό επίπεδο:

1. Στο Συμβούλιο της Ευρώπης: στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας (2ο εξάμηνο του 2020), συζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε με τους ομολόγους μου ένα κοινό πλαίσιο αρχών και θέσεων, το οποίο αποτελεί έναν κοινό οδηγό πολιτικών, αποδεκτό από τις 47 χώρες του Συμβουλίου.
Υπό την Προεδρία μου εγκρίναμε ομόφωνα δύο Ψηφίσματα:
a. Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού
b. Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό.

2. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Start To Talk» (Σπάσε τη Σιωπή), όπου έγινε και η καταγγελία της κ. Μπεκατώρου, λαμβάνουμε εξειδικευμένα μέτρα για τον εντοπισμό, την καταπολέμηση και την εξαφάνιση της σεξουαλικής βίας και κακοποίησης στα παιδιά με:
α) Δράσεις Ευαισθητοποίησης
     β) Δράσεις Διάδοσης.
      
3. Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος της αθλητικής μεταρρύθμισης:
> Θέσπιση ορίων στις θητείες και στις ηλικίες των Δ.Σ. των Ομοσπονδιών (Νοέμβριος 2019).
> Θεσμική κατοχύρωση ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, αθλητών και προπονητών.
> Εκπροσώπηση των αθλητών στις Διοικήσεις των Ομοσπονδιών.
> Δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Σωματείων.
> Σύσταση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας για την αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων, προϊόν της Κύρωσης της Σύμβασης Μακόλιν, που βρισκόταν στο συρτάρι για πέντε χρόνια και έχει κυρωθεί μόλις από επτά χώρες.
> Δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμισης του Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ).
> Καθολική εφαρμογή της διαφάνειας στον αθλητισμό (Μητρώα, «ΧΙΛΩΝ», διαχειριστικοί έλεγχοι κλπ). 
> Απευθείας οικονομική ενίσχυση 13 εκατομμυρίων ευρώ στα ερασιτεχνικά σωματεία του Μητρώου της ΓΓΑ.
> Μέτρα αντιμετώπισης της βίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
> Αξιοποίηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων, με πρώτο το ΟΑΚΑ, όπου για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια λειτουργεί εργοτάξιο για την κατασκευή του μεγαλύτερου Κέντρου Υγρού Στίβο στην Ευρώπη.

* Ήδη βρίσκεται στη Διαβούλευση το σχέδιο νόμου μας, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις και για:
* Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ).
* Την εναρμόνισης με την ολιστική μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).
* Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου.
* Τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών.
* Τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών εγκαταστάσεων «ΠΕΛΟΠΑΣ».
* Τροποποιήσεις αναφορικά με την ειδική αθλητική αναγνώριση.
* Απελευθέρωση των μετεγγραφών των αθλητών, με τη συμπλήρωση των 18 ετών.
* Ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών σε συγκεκριμένες κατηγορίες.
 
> Επίσης, είναι έτοιμο και το επόμενο σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για:
* Εθελοντισμό,
* e-sports,
* πνευματικό, ψυχαγωγικό, εναλλακτικό, εργασιακό και μαζικό αθλητισμό,
* Ρομποτική και αθλητισμός.


4. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για θέματα που αφορούν φαινόμενα βίας, σεξουαλικής παρενόχλησης και εκφοβισμού μεταξύ παιδιών, αλλά και από ενήλικα άτομα. Μάλιστα, έχουμε ήδη υλοποιήσει από κοινού δράσεις αιμοδοσίας όλη την προηγούμενη περίοδο.

5. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για θέματα εκφοβισμού (μπούλινγκ). Γιατί και ο εκφοβισμός αποτελεί παράμετρο κακοποίησης και συνεργαζόμαστε στενά με τη δράση «Ζήσε χωρίς Εκφοβισμό».

6. Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με τον Ερυθρό Σταυρό για θέματα υγειονομικής κάλυψης των αθλητικών γεγονότων της ΓΓΑ και την παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε Αθλητικά Κέντρα.

7. Στηρίζουμε το πρόγραμμα HALT και αναπτύσσουμε συνεργασίες με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα παρενόχλησης και κακοποίησης στον αθλητισμό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ Αθλητισμός.

8. Αναπτύξαμε το πρόγραμμα «Ζήσε Αθλητικά», με τη συμμετοχή των Ολυμπιονικών μας, των Πρωταθλητών μας και των φορέων της αθλητικής οικογένειας, για την προώθηση του Αθλητικού Ιδεώδους και του Αθλητικού Ήθους ως προτύπου της καθημερινής ζωής. Διενεργούμε συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις αξίες που πρέπει να προάγει και να υπηρετεί ο αθλητισμός και, μεταξύ άλλων, ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε ζητήματα αθλητισμού και υγιούς και ασφαλούς τρόπου ζωής.


Από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνησή μας έθεσε ως προτεραιότητα τη στήριξη της βάσης της αθλητικής πυραμίδας, τα νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία και τους αθλητές συνολικά. Πριν φθάσουμε, λοιπόν, στην παρουσίαση του σημερινού πλαισίου, κάναμε έναν ευρύτατο ανοιχτό διάλογο.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου συζητάμε δημόσια για τα ζητήματα αυτά με τους αθλητές και εκπροσώπους των ερασιτεχνικών σωματείων.
Σε αυτό το διάλογο συμμετέχει σύσσωμη η αθλητική οικογένεια. Μόλις την περασμένη Παρασκευή (12/02), ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος ανοικτών συζητήσεων:
> περιλάμβανε έξι (6) ανοικτές συνεδριάσεις, συνολικής διάρκειας 26 ωρών,
> συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 εκπρόσωποι των αθλητικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της ΓΓΑ,
> συμμετείχαν περισσότεροι από 800 κορυφαίοι αθλητές, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές,
> παραλάβαμε, μέχρι τώρα, περισσότερα από 1.900 υπομνήματα με πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις,
> έγιναν εκατοντάδες, αυστηρά τρίλεπτες, παρεμβάσεις εκπροσώπων των ερασιτεχνικών σωματείων.

Μια συζήτηση ανοιχτή, όπου με έκπληξη άκουγα τους εκπροσώπους των Σωματείων να επαναλαμβάνουν ότι γίνεται για πρώτη φορά τέτοιος διάλογος της βάσης του αθλητισμού απευθείας με την πολιτική ηγεσία.
Κι εδώ είναι η διαφορά μας: η προηγούμενη ηγεσία επέλεξε να συζητά με λίγους παράγοντες, εμείς επιλέξαμε να μιλάμε με το σύνολο της αθλητικής οικογένειας.


Σήμερα, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε μια σειρά μέτρων: άλλα τα έχουμε ήδη δρομολογήσει και άλλα τα προγραμματίζουμε για το προσεχές διάστημα!
1. Κέντρο Υποστήριξης Αθλητισμού (Help Desk):
Δημιουργία υπηρεσίας στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η οποία θα υποδέχεται αιτήματα και ερωτήματα αθλητών, αθλητικών φορέων και γενικότερα του κοινού, θα τα προωθεί αρμοδίως στις υπηρεσίες και, εν συνεχεία, θα απαντά για την επίλυση διαδικαστικών, λειτουργικών, θεσμικών, νομικών, υπηρεσιακών και λοιπών ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Α. και των εποπτευόμενων φορέων της.
2. Αθλητικός Συνήγορος:
Θεσμός διαμεσολάβησης μεταξύ της αθλητικής οικογένειας (αθλητές, γονείς ανήλικων αθλητών, προπονητές, διαιτητές, παράγοντες, αθλητικοί φορείς κλπ) και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση καταγγελιών, που αφορούν σε απρεπή συμπεριφορά, κατάχρηση εξουσίας και φαινόμενα κακοδιοίκησης στο αθλητικό οικοδόμημα.
3. Συμβουλευτική Γραμμή Υποστήριξης:
Βρίσκεται ήδη σε επεξεργασία Κοινή Υπουργική Απόφαση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για την ενίσχυση των ήδη υφιστάμενων δομών με σκοπό την υποστήριξη και των αθλητών που υφίστανται οποιουδήποτε είδους κακοποίηση.
Υπάρχει ήδη ολοκληρωμένο Δίκτυο δομών στη  Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την αντιμετώπιση της βίας και την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη όσων έχουν υποστεί περιστατικά βίας.
Η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε λειτουργία και έτοιμη να υποστηρίξει άτομα - θύματα βίας που θέλουν να σπάσουν τον κύκλο βίας.
4. Κώδικες Ακεραιότητας:
α) Κώδικας Δεοντολογίας: Δημιουργία, όπου δεν υπάρχει και πιστή τήρηση από τις αθλητικές Ομοσπονδίες και Ενώσεις των δεοντολογικών αρχών και διεθνών προτύπων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών και των λοιπών φορέων του αθλητισμού.
Εναρμονισμένος με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ με βάση τις αξίες και τις αρχές που κατοχυρώνονται στον Ολυμπιακό Χάρτη και τον Κώδικα της αντίστοιχης Διεθνούς Ομοσπονδίας.
Ανάρτησή του στις ιστοσελίδες των Ομοσπονδιών, καθώς και ειδικό δικτυακό τόπο που δημιουργούμε στο site της ΓΓΑ.
β) Πειθαρχικός Κώδικας: Επικαιροποίηση του Πειθαρχικού Κώδικα και τήρηση στην κατεύθυνση των αρχών της ΔΟΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας κάθε αθλήματος, με στόχο να τεθούν σαφή όρια στο ρόλο και τις αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων φορέων στον αθλητισμό.

Υποχρεωτική δημιουργία και επικαιροποίηση των Κωδίκων έως το τέλος Αυγούστου 2021 και λειτουργία μηχανισμών ελέγχου για την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.

5. Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών:
Ενεργοποιούμε έναν σημαντικό πυλώνα στον τομέα της αθλητικής έρευνας και ιατρικής της άσκησης, ο οποίος για χρόνια ήταν ανενεργός. Με τη μετεγκατάσταση των γραφείων του σε νέους χώρους στο Ο.Α.Κ.Α. και την εξασφάλιση χρηματοδότησης για τον εξοπλισμό του με καινοτόμα ιατρικά μηχανήματα, το ΕΚΑΕ ξεκινά άμεσα να επιτελεί το αθλητικό και κοινωνικό έργο του: την προώθηση της έρευνας και την ανάπτυξη των επιστημών του αθλητισμού, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων τους, τη συλλογή, την τεκμηρίωση και τη διάδοση πληροφοριών επιστημονικού και τεχνολογικού ενδιαφέροντος για αθλητικά θέματα, την αθλητική ψυχολογία, αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών με πανεπιστημιακά ιδρύματα και με τις αθλητικές Ομοσπονδίες.
6. Αθλητική Ψυχολογία:
Υποχρεωτική απασχόληση ψυχολόγου σε όλες τις αθλητικές Ομοσπονδίες για την παροχή υποστήριξης και ενθάρρυνσης στους αθλητές, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και την Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
7. Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών:
Υπό την εποπτεία του «Ζήσε Αθλητικά» και σε συνεργασία με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, δημιουργούμε το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών.
Θα προσφέρει σεμινάρια επιμόρφωσης με στόχο τη δημιουργία ενός διαρκούς επιμορφωτικού θεσμού για τα στελέχη του αθλητισμού, ώστε όσοι ασχολούνται διοικητικά με τον αθλητισμό να έχουν κατάλληλη κατάρτιση, γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού και αθλητικού management, οικονομικής διαχείρισης, τεχνικών προσέλκυσης εσόδων και χορηγιών, διοικητική σκέψη κλπ.
8. Μητρώο Αθλητικών Σωματείων:
Συνεχής επικαιροποίηση των νόμιμων ερασιτεχνικών σωματείων, που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
9. Μητρώο Προπονητών:
Έχει ήδη θεσπιστεί στον ν. 4726/2020 και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες με τα στελέχη της ΓΓΑ, προκειμένου να υλοποιηθεί και να τεθεί σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Το Μητρώο θα είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.
10. Κλιμάκιο Ελέγχου Αθλητικών Φορέων:
Σύσταση ελεγκτικού μηχανισμού για τη διενέργεια ελέγχων ορθότητας των καταχωρημένων στοιχείων των αθλητικών σωματείων στο Μητρώο, αναφορικά με τη δραστηριότητα και τη σωστή λειτουργία τους, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης.
11. «ΧΙΛΩΝ» - Μετράμε, Αξιολογούμε, Βελτιώνουμε:
Επικαιροποίηση του συστήματος αξιολόγησης «ΧΙΛΩΝ» με την αύξηση του συντελεστή βαρύτητας σε θέματα καλής διακυβέρνησης.
Για πρώτη φορά εφαρμόζουμε ένα σύστημα που εξασφαλίζει αξιοκρατία και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών, βασισμένο στην αποτύπωση μετρήσιμων δεδομένων για τις πλήρεις δραστηριότητές τους.
12. Ψηφιακή Βίβλος 2020-2025:  Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του αθλητισμού και της συνεργασίας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Κοινωνία της Πληροφορίας δημιουργούμε επιπλέον:
* Μητρώο Αθλητικών Φορέων (Ομοσπονδίες, Ενώσεις).
* Μητρώο Διακριθέντων Αθλητών.
* Μητρώο Αθλητικών Υποδομών της χώρας.
* Μητρώο Εποπτευόμενων Φορέων, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το Μητρώο Οργανικών Θέσεων του υπηρετούντος προσωπικού.
* Μητρώο Οικονομικών Δεσμεύσεων των Εποπτευομένων Φορέων (Ομοσπονδίες, Εθνικά Αθλητικά Κέντρα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ).
* Μητρώο Κανονισμών Αθλημάτων – Αγωνισμάτων των Διεθνών Αθλητικών Ομοσπονδιών.
* Μητρώο Διαμεσολαβητών Αθλητικών Συμβάσεων.
* Μητρώο Λεσχών Φιλάθλων.
* Πλατφόρμα Διαχείρισης των Προγραμμάτων «Άθληση για Όλους».
* Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Σύμβαση Macolin).

13. Σποτάκια – βιντεομηνύματα:
Καμπάνια μέσω των social media για την προώθηση μηνυμάτων πρόληψης της βίας και αντιμετώπισης της διαφθοράς και της κακοποίησης στον αθλητισμό με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στα ζητήματα αυτά. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες βγαίνει στον αέρα μια σειρά από μηνύματα με πρωταγωνιστές αθλητές μας, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν, να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν.  
* Το πλαίσιο των 13 μέτρων που παρουσιάσαμε θα εφαρμοσθεί εντός του τρέχοντος έτους. Μόνη εξαίρεση, η ψηφιακή βίβλος, η οποία θα πάρει περισσότερο χρόνο.
Τέλος, σας ενημερώνω ότι συστήνουμε από κοινού με το Υπουργείο Εργασίας και την αρμόδια Υφυπουργό, Μαρία Συρεγγέλα, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ολυμπιονικών, το Σύλλογο Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλους φορείς, μία δομή η οποία θα λειτουργεί ως συμβουλευτικού οργάνου προς την πολιτεία. Θα σας την παρουσιάσουμε αναλυτικά τις επόμενες μέρες.   

Κυρίες και κύριοι,
απαιτείται όλη η αθλητική οικογένεια να αναλάβει δράση και καλούμε όλα τα μέλη της μεγάλης αυτής οικογένειας να θέσουν σε εφαρμογή, από κοινού, τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και προστασίας για την αναχαίτιση και την οριστική εξαφάνιση των θλιβερών φαινομένων.
Η βούληση είναι σαφής. Καμία ανοχή σε τέτοια φαινόμενα! Πολεμάμε κάθε μορφή κακοποίησης στον αθλητισμό!  Και λέμε: «Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, μην ανέχεσαι».  
Πλέον, πρέπει να φοβάται ο θύτης και όχι το θύμα!
Δουλεύουμε όλοι μαζί για ένα νέο, φωτεινό, σύγχρονο, δίκαιο, διαφανές και δημοκρατικό αθλητικό οικοδόμημα.
Ο αθλητισμός στο προσκήνιο»!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΑΜΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 15 Φεβρουαρίου 2021


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπάρχουν ΗΡΩΕΣ ανάμεσα μας

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO).

Η συγκεκριμένη ημέρα στοχεύει στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνους) αλλά και στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι μια σπάνια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια. Κάθε χρόνο περίπου 35.000 παιδιά και έφηβοι  σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο (CCI Europe). Αποτελεί την 1η αιτία θανάτου στα παιδιά από νόσο και τη 2η αιτία μετά τα ατυχήματα. Διαφέρει από τον καρκίνο των ενηλίκων και γι’ αυτό απαιτεί εξειδικευμένη θεραπεία και αντιμετώπιση.

Η αιτία εμφάνισης των περισσότερων μορφών καρκίνου στα παιδιά είναι ακόμα άγνωστη και για αυτό δεν μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Όμως, μπορεί να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση η οποία βελτιώνει σημαντικά τα ποσοστά ίασης.

Ο Καρκίνος της Παιδικής Ηλικίας:

  • Δεν είναι ανίατος
  • Δεν είναι κληρονομικός
  • Δεν είναι μεταδοτικός
  • Δεν είναι επάρατος           

Να σημειωθεί ότι σε ορισμένες χώρες ο παιδικός καρκίνος οδηγεί σε περισσότερους θανάτους από όσο ο συνδυασμός όλων των παιδικών ασθενειών μαζί. Εξαιτίας της ελλιπούς ανάπτυξης μη τοξικών φαρμάκων μεγάλο ποσοστό θεραπευμένων υποφέρει τελικά από απειλητικές για τη ζωή παθήσεις: Περίπου το 60% από το μισό εκατομμύριο των ασθενών που επιβιώνει ετησίως.

Η εξάπλωση της πανδημίας έχει φυσικά επηρεάσει την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου με πολλούς τρόπους. Όχι μόνο με κρίσιμες καθυστερήσεις στη λήψη θεραπείας ή στη διάγνωση. Ενώ υπάρχει τεράστια, επείγουσα ανάγκη για νέα ερευνητικά προγράμματα, η ανεύρεση χρηματοδοτήσεων σε παγκόσμια κλίμακα καθυστερεί.


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (European Commission’s Evaluation of the Legislation for Medicines for Rare Diseases and Children), η έλλειψη καινοτομίας στην έρευνα φαρμάκων ορίζεται ως ο κύριος υπαίτιος για τα αμείλικτα νούμερα διεθνώς.

Εξαιτίας της ιδιαιτερότητάς τους, οι παιδικοί καρκίνοι δεν υποστηρίζονται ιδιαιτέρως από μεγάλα ερευνητικά προγράμματα στην παγκόσμια αγορά φαρμάκων. Η πρόοδος της ίασης στηρίζεται περισσότερο σε ακαδημαϊκού τύπου έρευνες με τα υφιστάμενα φάρμακα που όμως προορίζονται κυρίως για ενήλικες.

Παρότι οι δοκιμασμένες θεραπείες με τα γνωστά φάρμακα βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης, παραμένει (όπως προαναφέρθηκε) το πρόβλημα των παρενεργειών. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερες επενδύσεις στην έρευνα γύρω από τις αιτίες και τις αγωγές για τον παιδικό και νεανικό καρκίνο.

Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση κατέχει πρωταρχική σημασία. Πάνω από 150.000 παιδικοί θάνατοι ετησίως θα ανατρέπονταν ενδεχομένως με έγκαιρη διάγνωση (αλλά και την εξειδικευμένη θεραπεία για όλα τα παιδιά).

Η εκστρατεία ενημέρωσης που υπηρετεί η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου έχει ανυπολόγιστη αξία κυρίως ως παράγοντας με πολλαπλασιαστική δύναμη στην έγκαιρη διάγνωση. Όχι μόνο για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των γονέων που τους επιτρέπει να απευθύνονται με την πρώτη υποψία στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Αλλά και για την περαιτέρω εξειδίκευση των επαγγελματιών, στη σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Εν ολίγοις, η εκστρατεία ενημέρωσης μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία χρηματοδοτικών προγραμμάτων αλλά και στην πρόληψη: Κεντρικούς πυλώνες στην αντιμετώπιση του παιδικού και νεανικού καρκίνου.


Δυστυχώς το οικονομικό κομμάτι επηρεάζει την πορεία της νόσου. Η ανεπαρκής ενημέρωση εντοπίζεται και πάλι στα χαμηλότερα οικονομικά, μορφωτικά στρώματα. Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου συμβάλλει και πάλι στη συρρίκνωση αυτού του φαινομένου.

Επιπλέον, η θεραπεία παραμένει εξαιρετικά πολυδάπανη.

Λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια στη θεραπεία και στη φροντίδα των καρκινοπαθών, τα ποσοστά επιβίωσης έχουν αυξηθεί στις χώρες των υψηλών εισοδημάτων. Το 1960 επιβίωνε το 30%, σήμερα πάνω από το 80% των παιδιών και των νέων.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε καλή φροντίδα και οι θεραπείες παραμένουν απαγορευτικά δαπανηρές. Μόνο το 20% των παιδιών ανά τον κόσμο επωφελούνται πραγματικά από προηγμένη ιατρική φροντίδα. Το 80% των παιδιών με καρκίνο προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Το ποσοστό επιβίωσης που σημειώνεται στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης βρίσκεται κατά 20% πιο χαμηλά από ό,τι στην υπόλοιπη ήπειρο. Στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα η διαφορά μεγαλώνει εις βάρος τους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μόνο το 44% των φαρμάκων φάνηκε διαθέσιμο στο 90% των κρατών που μελετήθηκαν. Παρατηρήθηκαν ελλείψεις στα φάρμακα ενώ οικονομικά εμπόδια σημειώθηκαν στις λιγότερο πλούσιες χώρες όσον αφορά τις νέες θεραπείες.

Οι διάφοροι οργανισμοί σε τοπικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζουν γονείς και παιδιά ώστε να έχουν πρόσβαση στην καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία. Η ενημέρωση από φορείς, η συνύπαρξη γονεϊκών συλλόγων και δομών συμβάλλουν στην εξεύρεση κονδυλίων για την έρευνα. Έτσι κάπως θα βελτιωθούν τα ποσοστά επιβίωσης και στις φτωχές χώρες.


Η φύση και αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου διαφέρει από των ενηλίκων. Κοινές μορφές ενήλικου καρκίνου παρουσιάζονται σπάνια στα παιδιά. Ταυτόχρονα, παρατηρείται υψηλότερο ποσοστό ίασης στους παιδικούς καρκίνους -με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου παραμένουν οι λευχαιμίες (οξεία λεμφοβλαστική, οξεία μυελοβλαστική), οι όγκοι του κεντρικού νευρικού συστήματος που είναι κυρίως εγκεφαλικοί όγκοι (αστροκύτωμα, γλοίωμα, μυελοβλάστωμα, επενδύμωμα), τα λεμφώματα (κακοήθεις όγκοι λεμφαδένων ή άλλων οργάνων), οι όγκοι του αμφιβληστροειδούς (ρετινοβλάστωμα), τα σαρκώματα μαλακών μορίων (ραβδομυοσάρκωμα) και των οστών (οστεοσάρκωμα, σάρκωμα Ewing), οι όγκοι νεφρών (νεφροβλάστωμα) και επινεφριδίων (νευροβλάστωμα), οι όγκοι ήπατος (ηπατοβλάστωμα), μεταξύ άλλων. Κακοήθεις όγκοι ενήλικου τύπου όπως ο καρκίνος του μαστού, του πνεύμονα, του προστάτη, εξαιρετικά σπάνια παρατηρούνται στην παιδική ηλικία.

Κατά τη διάρκεια της εξειδικευμένης θεραπείας κάθε παιδιού, επιπλέον προβλήματα δημιουργούνται από τους εξής παράγοντες: Τις επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο, τις λοιμώξεις και άλλες επιπλοκές, την αποτυχία κάποιων θεραπευτικών σχημάτων, τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας (τριχόπτωση, ναυτία, εμετοί, έλκη στην στοματική κοιλότητα…), τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας (τριχόπτωση, ερεθισμός του δέρματος, ναυτία, εμετοί…), τις παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης, τις ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα του παιδικού, τις σχολικές και κοινωνικές του δραστηριότητες.

 Για περισσότερες πληροφορίες ή υποστήριξη μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω sites:

www.floga.org.gr (ΦΛΟΓΑ, Σύλλογος Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια)

www.karkinaki.gr (Καρκινάκι, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία)

www.merimna.org.gr (ΜΕΡΙΜΝΑ, Εταιρία για τη φροντίδα παιδιών και  οικογενειών στην αρρώστια και το θάνατο)

www.elpida.org (ΕΛΠΙΔΑ, Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο)

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Αλλαγές για τους διακριθέντες Αθλητές στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για τα ΑΕΙ.

 
Ψηφίστηκε χθες το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ  με τίτλο ''Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις'' με τις αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ελάχιστη βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό δελτίο) και τις ρυθμίσεις για τα Πανεπιστήμια (χρονικό όριο φοίτησης, πανεπιστημιακή αστυνομία).Δείτε τι  ορίζει για Παν/μια, φοιτητές και υποψήφιους φοιτητές.  Πλέον, αναμένεται να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο στο Μέρος Α

Άρθρο 9, : Ελάχιστη βάση εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση-διακριθέντων σε ολυμπιάδες - Αντικαστάσταση της περ.ε΄της παρ.4 του άρθρου 8 του ν. 3194/2003

Άρθρο 10 : Ελάχιστη βάση εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση-διακριθέντων αθλητών  - Αντικαστάσταση της τέταρτης υποπαραγράφου της παρ.8 του άρθρου 34 του ν. 2725/1999

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ 


Πηγή: Foititikanea.gr









Ομόφωνη έγκριση των ψηφισμάτων για «Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού» και «Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό»

Με απόλυτη επιτυχία και την ομόφωνη έγκριση των δύο σημαντικότατων αθλητικών ψηφισμάτων, για την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό, ολοκληρώθηκε η ελληνική προεδρία, υπό τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, στην 4η και τελευταία συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τα δύο ομοφώνως εγκεκριμένα κείμενα, που συζητήθηκαν αναλυτικά στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσει ς (5 Νοεμβρίου 2020, 7 Δεκεμβρίου 2020 και 15 Ιανουαρίου 2021) της 16ης Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού, διαβιβάζονται πλέον στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης,

Τα συμπεράσματα αυτής της 16ης Συνόδου Υπουργών Αθλητισμού συνόψισαν, εκτός από τον κ. Αυγενάκη, η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΣτΕ, Γκαμπριέλα Μπαταϊνί – Ντραγκόνι, η οποία είναι η ανώτερη εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης σε όλες τις υπουργικές διασκέψεις από το 2006 κι έπειτα, έχοντας διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στις διακρατικές συνεργασίες και στην αναβάθμιση του αθλητισμού, αλλά και ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ολυμπιακής Επιτροπής, Νιλς Νίγκαρντ.

«Μέσα από την ομόφωνη έγκριση των δύο ψηφισμάτων θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος.

Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας Υπουργός, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού» τόνισε ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά τους ομολόγους τους «για τη γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε», αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν τόσους μήνες για να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η 16η Σύνοδος των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κ. Αυγενάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πρόσφατα γεγονότα στη χώρα μας που συγκλόνισαν την αθλητική οικογένεια και την ελληνική κοινωνία και τα οποία άπτονται των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό, ζήτημα που πραγματευόταν η Σύνοδος των Υπουργών.

Μίλησε για τις καταγγελίες της κ. Μπεκατώρου, για την προτροπή «Σπάστε τη Σιωπή» και τη δέσμευση της Πολιτείας για αμέριστη στήριξη, για τον διάλογο («Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση) που πραγματοποιήθηκε με τη βάση του αθλητισμού μας, τα ερασιτεχνικά σωματεία, για όσα ακολούθησαν σε άλλους χώρους κοινωνικής δραστηριότητας πέραν του αθλητισμού και υπογράμμισε τις πρωτοβουλίες που άμεσα θα υλοποιήσει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σ’ αυτή την κατεύθυνση:

«Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.

Πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια, με τίτλο «Ο αθλητισμός στο Προσκήνιο» για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό. Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση».


Ολόκληρη η καταληκτική ομιλία του προεδρεύοντα στη 16η Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη με τη σύνοψη και των δύο ψηφισμάτων:

«Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας και την ουσιαστική συνεισφορά σας στην ομαλή διεξαγωγή της Συνόδου, όλους αυτούς τους μήνες που η χώρα μου είχε την Προεδρία.       

Δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου, δεν κατέστη εφικτό να κάνουμε αυτή τη συνάντηση δια ζώσης στην Αθήνα!

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, αποφασίσθηκε να μοιράσουμε τις εργασίες της Συνόδου σε μικρές διαδικτυακές συνεδρίες.

Θα επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι λυπάμαι ειλικρινά που στάθηκε αδύνατο να σας φιλοξενήσω στην Αθήνα, στην Ελλάδα. Στη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις παγκόσμιες, πλέον, αξίες του Ολυμπισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Ελπίζω να είμαστε όλοι υγιείς, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και σύντομα να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας.  

Είμαι χαρούμενος που στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας αυτούς τους μήνες, συζητήσαμε, επεξεργαστήκαμε και εγκρίναμε δύο κεντρικά θέματα:

* Την Αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και

* τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Αθλητισμό

Ξεκινήσαμε αυτή τη συζήτηση με την εναρκτήρια συνεδρία στις 5 Νοεμβρίου, συνεχίσαμε στις 7 Δεκεμβρίου και είχαμε τη Σύνοδο των Υπουργών (Στρογγυλή Τράπεζα) στις 15 Ιανουαρίου, όπου, με την ουσιαστική συμμετοχή των ομολόγων μου, οριστικοποιήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες των κειμένων των δύο Ψηφισμάτων.

Έχω τη χαρά και την τιμή, μέσα από την προεδρία της χώρας μου, να ανακοινώσω από αυτό εδώ το πάνελ, την έγκριση δύο κομβικών ψηφισμάτων για την ανάπτυξη του αθλητισμού και την εναρμόνισή του με τις απαιτήσεις της αθλητικής κοινότητας της επόμενης δεκαετίας.

Είμαι βέβαιος πως μέσα από την ομόφωνη έγκριση αυτών των δύο ψηφισμάτων και τη διαβίβασή τους στην Επιτροπή των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα προκύψουν νέες και αποτελεσματικές εθνικές στρατηγικές, με τη συσπείρωση και την αρωγή όλων των δυνάμεων του αθλητικού κινήματος.

Παράλληλα, είμαι βέβαιος ότι πλέον ο καθένας από εσάς, με τη δική του συμβολή, θα δημιουργήσει νέες προοπτικές και καινοτόμες πολιτικές, ώστε η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταστεί πυλώνας της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Ευχαριστώ ειλικρινά για την γόνιμη και πετυχημένη συνεργασία που είχαμε. Τα εγκριθέντα ψηφίσματα διαβιβάζονται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και θα χρησιμεύσουν ως πολιτική καθοδήγηση, προκειμένου να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα σε αυτούς τους τομείς εργασίας.

Τα ψηφίσματα είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης, κοπιώδους και εποικοδομητικής συνεργασίας με όλες τις αντιπροσωπείες. Δράττομαι της ευκαιρίας αυτής για να ευχαριστήσω εσάς, αλλά και τα στελέχη των Υπουργείων σας για την ενεργό και ουσιαστική συμμετοχή σας όλη αυτή την περίοδο.

Α. Ενδεικτικά, σχετικά με το πρώτο ψήφισμα, αναφέρεται ότι οι Υπουργοί πρέπει να υποδεχτούν την πρόοδο στην αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού και να τονίσουν ότι το αναθεωρημένο κείμενο πρέπει να:

* Αναγνωρίσει τα κοινά χαρακτηριστικά ενός ευρωπαϊκού αθλητικού πλαισίου και της οργάνωσής του σε αξίες όπως ηθική, δίκαιο παιχνίδι, σεβασμός, αλληλεγγύη, ακεραιότητα, εθελοντισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, καινοτομία και βιωσιμότητα.

* Τονίζει ότι οι δημόσιες αρχές, το αθλητικό κίνημα, καθώς και οι εταιρικοί και οι επαγγελματικοί τομείς πρέπει να συμμορφώνονται με τις ισχύουσες αρχές χρηστής διακυβέρνησης.

* Αναγνωρίσει την οικονομική διάσταση του αθλητισμού και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εταιρικοί και επαγγελματικοί τομείς στον αθλητισμό.

* Αναγνωρίσει ότι η ανάπτυξη αθλητικών πολιτικών θα πρέπει να προωθήσει την ανάπτυξη δικτύων μεταξύ όλων των αρμόδιων δημόσιων αρχών, όπως οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τον αθλητισμό, την εκπαίδευση, την υγεία, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τη χωροταξία, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, τον πολιτισμό και άλλες υπηρεσίες αναψυχής, μεταφορές, δικαιοσύνη, επιβολή του νόμου, περιβαλλοντική και αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

* Διευκολύνει την πρόσβαση στα αθλήματα για όλα τα στρώματα της κοινωνίας, μεταξύ άλλων μέσω επενδύσεων σε υποδομές για την άσκηση της σωματικής δραστηριότητας σε επίπεδο βάσης, τόσο εντός, όσο και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, οι Υπουργοί πρέπει να:

* Ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικές αθλητικές στρατηγικές, βασισμένες στην Ευρωπαϊκή Χάρτα Αθλητισμού και σε συνεργασία με το αθλητικό κίνημα και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους.

* Ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές και εμπειρίες που προκύπτουν από την εφαρμογή των εθνικών αθλητικών στρατηγικών που αντικατοπτρίζουν τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Β. Σχετικά με το δεύτερο ψήφισμα, αναφέρεται ενδεικτικά ότι οι Υπουργοί πρέπει να ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης για να αγκαλιάσουν την περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας και της προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τομέα του αθλητισμού, ιδίως σε σχέση με την:

* Προώθηση της εφαρμογής των προτύπων που περιέχονται στις διάφορες συμβάσεις του από όλους τους αθλητικούς φορείς.

* Ενθάρρυνση της χρήσης μηχανισμών παρακολούθησης για την ανάδειξη θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεών τους, και την εκπόνηση δράσης στον τομέα του αθλητισμού.

* Προώθηση της σύστασης T-DO σχετικά με τις αρχές της δίκαιης δίκης στην πειθαρχική διαδικασία κατά του ντόπινγκ.

* Ανάπτυξη διαλόγου και συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δίνουν προσοχή στις αθλητικές δραστηριότητες.

* Συνέχιση της ανάπτυξης εταιρικών σχέσεων με μη κρατικούς φορείς για την ενσωμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις πολιτικές και τις λειτουργίες τους.

* Συνέχιση και προώθηση της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κινητήρια δύναμη προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων και αξιών.

* Συνέχιση της ανάπτυξης προτύπων και εργαλείων για την προστασία των καταγγελλόντων, με την προσοχή ότι μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά στον τομέα του αθλητισμού.

* Αναγνώριση του ρόλου του αθλητισμού στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ιδίως όσον αφορά τον δυσανάλογο αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στα ανθρώπινα δικαιώματα των ευπαθών ομάδων.

Επιπλέον οι Υπουργοί πρέπει να:

* Προωθήσουν τον αθλητισμό και τα πολλά κοινωνικά και ατομικά του οφέλη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας στις παγκόσμιες κρίσεις.

* Καταστήσουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πυλώνα της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Χάρτας Αθλητισμού.

Κυρίες και Κύριοι,

αισθάνομαι την ανάγκη να σας αναφέρω ότι τον μήνα αυτό που μεσολάβησε από την τελευταία μας συνεδρία, στη χώρα μου έχουν διαδραματιστεί ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες άπτονται της θεματολογίας της Συνόδου μας, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αρχή έγινε από την εκδήλωση του προγράμματος Start to Talk, στο οποίο είμαστε εταίροι, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου. Μια εκ των προσκεκλημένων-ομιλητριών της εκδήλωσης, η Ολυμπιονίκης Ιστιοπλοΐας, Σοφία Μπεκατώρου, έσπασε τη σιωπή της και κατήγγειλε δημόσια ότι σε νεαρή ηλικία, όταν έκανε πρωταθλητισμό, είχε υπάρξει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας της!

Oι σοκαριστικές αυτές αποκαλύψεις έφεραν με τη σειρά τους ένα πρωτοφανές ντόμινο εξελίξεων που συγκλόνισαν όχι μόνο την αθλητική μας οικογένεια, αλλά πολύ περισσότερο την ελληνική κοινωνία.

Η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας οδηγήθηκε σε παραίτηση στον απόηχο των καταγγελιών, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, προκειμένου να επουλώσουμε τις πληγές που δημιουργήθηκαν για το κύρος του αθλήματος που μας έχει χαρίσει αμέτρητες στιγμές εθνικής υπερηφάνειας.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι η αξιέπαινη κίνηση της Ολυμπιονίκη μας έδωσε το έναυσμα ώστε να σπάσουν τη σιωπή τους κι άλλοι αθλητές, αλλά και να επεκταθεί το θάρρος του λόγου και στο καλλιτεχνικό και στο εργασιακό περιβάλλον και να αναχθεί σε κορυφαίο ζήτημα της εθνικής μας ατζέντας.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον αθλητισμό αποτελεί ένα πεδίο που χωρά ειλικρινή και βαθύ διάλογο και γενναίες πρωτοβουλίες, προκειμένου να υπάρξουν δραστικά αποτελέσματα υπέρ της ουσιαστικής προστασίας τους.

Εμείς ήδη έχουμε δουλέψει σκληρά, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία μας, να στηρίξουμε ενεργά τους αθλητές μας, να τους κάνουμε να αισθανθούν ότι δεν είναι μόνοι και να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, στο οποίο θα αισθάνεται ο οποιοσδήποτε ασφαλής να μιλήσει ανοιχτά.   

Αναπτύξαμε την πρωτοβουλία «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση», όπου διεξάγουμε μαραθώνιες συζητήσεις με τη βάση του ελληνικού αθλητισμού. Μέχρι στιγμής, έχουμε πραγματοποιήσει πέντε πολύωρες τηλεδιασκέψεις με τους εκπροσώπους των ερασιτεχνικών σωματείων από κάθε γωνιά της χώρας μας και συνεχίζουμε.

Προσκάλεσα σε αυτό το διάλογο περισσότερους από 5.000 εκπροσώπους των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, πάνω από 800 Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Παραολυμπιονίκες και διακεκριμένους αθλητές, εκπροσώπους αθλητικών φορέων, τα μέλη και τους φορείς (ΕΟΕ, ΕΠΕ, ΕΟΚΑΝ, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σύνδεσμοι αθλητών, τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού) που απαρτίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά», τους επικεφαλής των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων απ’ όλη την Ελλάδα, τους Συλλόγους Εργαζομένων στη ΓΓΑ και στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.ά.

Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής. Ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Έχουν συμμετάσχει στις πέντε συνεδριάσεις πάνω από 4.000 στελέχη της αθλητικής μας οικογένειας. Έχουν ξεπεράσει τους 1.000 όσοι ζήτησαν να λάβουν τον λόγο για να τοποθετηθούν! Στις πέντε τηλεδιασκέψεις, μέχρι τώρα, έχουν μιλήσει περισσότερα από 400 στελέχη και συνεχίζουμε.

 Επιπλέον, έχουμε ήδη παραλάβει περισσότερα από 1800 υπομνήματα με σημαντικές προτάσεις και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες ήδη επεξεργαζόμαστε και μελετάμε προσεκτικά,  ενώ έχουμε ήδη περισσότερα από 1.000 μηνύματα στο chat.

Τις επόμενες μέρες ανακοινώνουμε, τόσο τις άμεσες ενέργειες που θα υλοποιήσουμε, όσο και τον προγραμματισμό μας για μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση φαινομένων αδιαφάνειας, κακοποίησης και παρενόχλησης.

Πέραν της αθλητικής μεταρρύθμισης, αναπτύσσουμε μια Καμπάνια, με τίτλο «Ο Αθλητισμός στο Προσκήνιο» για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στον αθλητισμό.  

Η καμπάνια που οργανώνουμε καλύπτει όλο το φάσμα της παθογένειας στον αθλητισμό σε σχέση με τα ατομικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον σεβασμό της προσωπικότητας. Επίσης, θα καλύψει θέματα χρηστής διοίκησης με έμφαση στη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ορθή διαχείριση.   

Στόχος της καμπάνιας είναι να ευαισθητοποιήσει, να ενεργοποιήσει, να ενημερώσει, να προστατεύσει και να εκπαιδεύσει τους πολίτες και, ιδίως τη νέα γενιά για θέματα κακοποίησης, αθλητικής βίας, ρατσισμού, διακρίσεων και καταχρήσεων.   

Κυρίες και κύριοι,

ήρθε η ώρα να δώσουμε τέλος σε συμπεριφορές και πρακτικές στις οποίες είτε ατομικά, είτε συλλογικά δείχναμε έστω και σιωπηρά ανοχή. Η ανθρώπινη αξία, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αξίες αδιαπραγμάτευτες.

Μέσα από την έγκριση των ψηφισμάτων επιτύχαμε να διαμορφώσουμε δυο σύγχρονα και καινοτόμα κείμενα, που διέπουν τον πυρήνα του αθλητικού ιδεώδους και που εμπνέουν τα κράτη-μέλη στη διαμόρφωση δημιουργικών πολιτικών στον αθλητισμό.

Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω θερμά:

* Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Διευρυμένης Μερικής Σύμβασης για τον Αθλητισμό» (EPAS), το Προεδρείο του και τη Συμβουλευτική Επιτροπή του για τη σκληρή δουλειά που κατέβαλαν στην προετοιμασία των δύο θεμάτων αυτής της Συνόδου,

* τους ομιλητές, τους συντονιστές και τα πάνελ που συνέβαλαν για να συγκροτήσουν συνεδρίες ενδιαφέρουσες και εποικοδομητικές,

* όλους όσοι συμμετείχαν ή παρακολούθησαν διαδικτυακά. Από τις κυβερνητικές αρχές και τις διακυβερνητικές οργανώσεις μέχρι τους απλούς πολίτες,

* τη Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τις ομάδες της στον τομέα του αθλητισμού, ιδίως τη γραμματεία του EPAS, καθώς και τις ομάδες της στις υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας, διερμηνείας και διαχείρισης εκδηλώσεων. Σας ευχαριστώ θερμά για την παραγωγική μας συνεργασία»!


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Πρόσκληση σε Γενική συνέλευση και αρχαιρεσίες ΕΛΟΚ

Η προσωρινή διοίκηση της ΕΛΟΚ αποφάσισε να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων, σωματείων-μελών της ΕΛΟΚ, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021 και ώρα 09:00 π.μ., στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (Ο.Α.Κ.Α.), αίθουσα V.I.P., Λεωφόρος Κηφισίας 37, Μαρούσι 151 23.

Τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης είναι τα ακόλουθα:

  • Θέμα 1ο: Εκλογή Προέδρου και Γραμματέα της Γενικής Συνέλευσης με μυστική ψηφοφορία.

  • Θέμα 2ο: Εκλογή δυο (2) τακτικών και δύο (2) αναπληρωματικών μελών της Εφορευτικής Επιτροπής για την διενέργεια των αρχαιρεσιών, της οποίας θα προεδρεύει αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής, με φανερή ψηφοφορία.

  • Θέμα 3ο:Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Προέδρου και δέκα (10) τακτικών μελών, καθώς και των αναπληρωματικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 2725 /1999, όπως ισχύει και τριών (3) τακτικών και (2) αναπληρωματικών μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρο 16 του Καταστατικού της ΕΛΟΚ.

  • Θέμα 4ο: Αρχαιρεσίες για την εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού αντιπροσώπου της ΕΛ.Ο.Κ. στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 10 του καταστατικού.

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Γονέας , πρωταθλητής, πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας Καράτε, καταγγέλλει

 

Πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας καράτε  κατέθεσε Καταγγελία - Αναφορά στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε , υπόψη του πρόεδρου της καθώς και των μελών του ΔΣ της προσωρινής διοίκησης. Σύμφωνα με το έγγραφο που μας απέστειλε μεταξύ άλλων αναφέρει :" ....διαπίστωσα ιδίοις όμμασι!!! συμπεριφορές από άτομα οι οποίες δεν συνάδουν ούτε με το αθλητικό ιδεώδες, ούτε με τα χρηστά ήθη της κοινωνίας μας, ούτε με τα όσα καλείται να υπερασπιστεί η Ομοσπονδία έναντι των μελών της".

Αφού κατονομάζει συγκεκριμένα άτομα και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης καλεί τον Πρόεδρο και τα μέλη της προσωρινής διοίκησης να προβούν, μεταξύ άλλων, σε ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή , εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της Ομοσπονδίας προκειμένου να βγει από την ατραπό στην οποία έχει περιέλθει με ευθύνη των  καταγγελλόμενων με παραπομπή τους στην Ε.ΦΙ.Π.Η.Δ. και τη δικαιοσύνη 

Κλείνοντας την καταγγελία του αναφέρει: "Αναμένοντας τις άμεσες ενέργειες σας, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματος μου ως έχων έννομο συμφέρον". Δείτε τη καταγγελία ΕΔΩ 

πηγή:FB/karatenews


Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

"Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας-Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου"

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Βάζουμε όρια στη χρήση του διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας» διοργανώνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η εκδήλωση από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας διοργανώνεται με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021, και ώρα 10:30 π.μ., ενώ θα υπάρχει δυνατότητα να την παρακολουθήσουν γονείς και παιδιά σε απευθείας μετάδοση (livestream) μέσω YouTube ή ειδικού banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

Κεντρικός άξονας της θεματικής εκδήλωσης είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να παραμείνουν ασφαλή στο διαδικτυακό κόσμο. Οι γονείς, ακόμα και οι παππούδες των παιδιών, που δεν είναι μυημένοι στην τεχνολογία, μπορούν να τα βοηθήσουν να γίνουν ψηφιακοί πολίτες τους μέλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό θα αναλυθούν τυχόν επισφαλείς διαδικτυακές συμπεριφορές, αλλά και χρήσιμες συμβουλές που θα προσφέρουν στα παιδιά τις απαραίτητες γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στο διαδίκτυο και με σεβασμό στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά η παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλο: «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η κα Κάρμεν Ρουγγέρη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αποδίδοντας με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Υπηρεσία.

Τέλος, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν (3) τηλεοπτικά και ραδιοφωνικό spot– κοινωνικά μηνύματα (για προβολή πατήστε εδώ), τα οποία προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, μετά από σχετική Απόφαση του Ε.Σ.Ρ.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Επιχορήγηση απο την ΕΟΕ για 4 αθλητές του Καρατε

 

Σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Ολυμπιακού Καράτε αναφέρεται:

"Με νέα προσωπική παρέμβαση του εκπροσώπου του Καράτε στην ΕΟΕ κου Γ. Γερόλυμπου, η Επιτροπή Ολυμπιακής Προετοιμασίας ενέκρινε την επιχορήγηση 4 αθλητών της προ-ολυμπιακής Ομάδας Καράτε με το ποσό των 3000 ευρώ έκαστος. Η επιχορήγηση θα δοθεί απευθείας στους αθλητές μετά την αποδοχή από την ολομέλεια της ΕΟΕ της πρότασης του κου Γερόλυμπου για την μεταφορά της επιχορήγησης κατευθείαν στους προσωπικούς λογαριασμούς των αθλητών, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις κλπ. Αρχικά θα δοθεί μια προκαταβολή 2000 ευρώ και τα υπόλοιπα 1000 ευρώ θα τους δοθούν μόλις οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των αγώνων πρόκρισης. Με την παρέμβαση αυτή θεραπεύτηκε μερικώς το πρόβλημα από την ακύρωση της επιχορήγησης των 25.000 ευρώ που είχε εγκριθεί αλλά δεν έγιναν οι ενέργειες για να εισπραχθεί μέχρι το τέλος του 2020."

ενω το Ελληνικό Σότοκαν αναφέρει :"Σώθηκε για τους αθλητές ένα μέρος της ζημίας των 25.000 που είχαν εγκριθεί από τον Οκτώβριο του 2020 και δεν πήγαν να τα πάρουν! Θα μπορούσε βέβαια η ΕΛΟΚ να έχει πάρει τα 25.000 και τα 12.000 τώρα... Οι αθλητές που θα επιχορηγηθούν απευθείας από την ΕΟΕ είναι: Ε. Χατζηλιάδου, Ξένος Δ., Σ. Ξένος και Γ. Τζάνος."

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Τόκιο 2020: Τα νέα μέτρα αντί-Covid, τα μέτρα για αθλητές και φιλάθλους

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή ανακοίνωσαν νέα μέτρα για τους αθλητές που θα συμμετάσχουν και τους θεατές που θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση.

Όπως ανέφεραν οι εμπλεκόμενοι φορείς σε συνέντευξη Τύπου, η ασφάλεια είναι η ύψιστη προτεραιότητά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αθλητές και οι αξιωματούχοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς άδεια, ενώ θα τους ζητηθεί φορούν μάσκα ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, εκτός από το φαγητό και τον ύπνο.

Ο εμβολιασμός δεν θεωρείται απαραίτητος για τη συμμετοχή στους Αγώνες, ωστόσο πρέπει να υπάρχει αρνητικό τεστ που θα γίνει πριν την αναχώρηση και νέο αρνητικό τεστ που θα γίνει κατά την άφιξη στο Τόκιο

Οι διοργανωτές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα playbook, που περιγράφει λεπτομερώς τα μέτρα αντί-Covid 19 που θα ληφθούν στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. 

Αναφορικά με τους θεατές, θα ζητηθεί να μην προβαίνουν σε επιφωνήματα και τραγούδια υποστήριξης των αθλητών, αλλά να μείνουν στο χειροκρότημα, ενώ αγκαλιές και χειραψίες απαγορεύονται για να περιοριστεί ενδεχόμενη διασπορά του ιού.

Δείτε το playbook ΕΔΩ