Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Δεν ξεχνώ...

 Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (19 Μαΐου 1919) θυμίζει σε όλους μας ένα από τα πιο στυγερά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, τον ξεριζωμό του Ποντιακού Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες και την εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Μαζί με τις μαζικές δολοφονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών ήταν το αποτέλεσμα των μαζικών διωγμών και της εθνοκάθαρσης που εφάρμοσε τον κίνημα των Νεοτούρκων.

Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.

Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.


Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.

Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.

«Ξηρανθήτω ημίν ο λάρυγξ, εάν επιλαθώμεθά σου ω Πάτριος Ποντία γη»... Σήμερα, τα κεφάλια χαμηλώνουν. Τα μάτια δακρύζουν. Είναι μια μέρα που η πληγή ξανανοίγει. Σαν σήμερα, 19 Μαϊου, εκατόν τέσσερα χρόνια πριν, ξεκινούσε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ήταν η μέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβαζόταν στη Σαμψούντα και δρομολογούσε την ανελέητη σφαγή στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών.

Η πρόσφατη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ υπενθυμίζει σε όλους τους Έλληνες αλλά και σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο την υποχρέωση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων , όχι μόνον ως δέσμευση απέναντι στα τραγικά θύματα (353.000) αλλά και ως υπόσχεση ότι θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους λαούς ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον.

ΠΗΓΗ:SANSIMERA/GENOP/PROTOTHEMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου