Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Σεμινάριο, Ολυμπιακοί αγώνες και η φιλοσοφία του καράτε

Για τις προοπτικές του παραδοσιακού καράτε Shotokan, τη φιλοσοφία του , αλλά και την ένταξη του στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων μίλησε ο Sensei Άνθιμος Αντώνογλου, ο οποίος είναι Branch Leader της JKS Greece και Chief Instructor της JKS Greece Shotokan Association. Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Αισθανόμαστε χαρούμενοι γιατί η ενασχόλησή μας με το karate do τα τελευταία σαράντα χρόνια δικαίωσαν τις επιλογές του παρελθόντος και οι νέοι αθλητές μας θα γευτούν και θα δρέψουν τους κόπους τόσων χρόνων δικαιώνοντας μας ότι ο τρόπος ζωής του karate do ήταν σωστός.

Το σεμινάριο που θα διεξαχθεί από τις 29/8/16 έως 2/9/16 στη Ρόδο από τον Shihan YUTAKA KATSUMATA 8 dan αποκτά ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα, διότι θα προετοιμάσει και την ελληνική ομάδα η οποία θα λάβει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της JKS (JAPAN KARATE SHOTO FEDERATION) στη Γλασκόβη της Σκωτίας, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου.

Μετά από απαίτηση της διεθνούς ολυμπιακής επιτροπής ΔΟΕ και την παρουσία μελών της στο πρωτάθλημα, η προαναφερθείσα διοργάνωση λαμβάνει την πιστοποίηση της επίσημης παρουσίασης του καράτε με όλους τους κανονισμούς, για την προφύλαξη των αθλητών και την αδιάβλητη ανάδειξη των πρωταθλητών, για την ένταξη του καράτε ως ολυμπιακού αθλήματος και οι συγκεκριμένοι αγώνες δίνουν την ευκαιρία στη ΔΟΕ να έχει άμεση επαφή με την τεχνική πλευρά του καράτε ώστε να σχηματιστεί ορθή γνώμη για το KARATE DO.

Παράλληλα o αρχηγός της JKS (JAPAN KARATE SHOTO FEDERATION), Shuseki Shihan ΜΑSAO KAGAWA,  o οποίος είναι και ο τεχνικός αρχηγός της World Karate Federation (W.K.F) έχει βοηθήσει στην ολοκλήρωση αυτής της παγκόσμιας προσπάθειας για την ένταξη του karate do σαν ολυμπιακό άθλημα.

Η Ιαπωνική διοργανωτική επιτροπή των ολυμπιακών αγώνων του 2020 στο Τόκιο πρότεινε την προσθήκη πέντε αθλημάτων στο πρόγραμμα: μπέιζμπολ-σόφτμπολ, καράτε, skateboarding, σπορ αναρρίχηση και σερφινγκ.

Η οργανωτική επιτροπή ενέκρινε τις προτάσεις από έναν κατάλογο με οκτώ φιναλίστ. Το μπόουλινγκ, το σκουός και Wushu δεν πέρασαν. Η σύσταση θα υποβληθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, από την οποία θα παρθεί η τελική απόφαση στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο το 2016.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολυμπιακή Ατζέντα 2020», που εγκρίθηκε από τη ΔΟΕ τον Δεκέμβριο, του 2014 οι πόλεις που θα φιλοξενήσουν έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν ένα ή περισσότερα πρόσθετα γεγονότα για τα παιχνίδια τους. Οι προτεινόμενες νέες εκδηλώσεις θα προσθέσουν 18 εκδηλώσεις και 474 αθλητές στους Αγώνες του Τόκιο.

Αυτό το πακέτο των γεγονότων αντιπροσωπεύει τόσο τα παραδοσιακά και αναδυόμενα γεγονότα εστιασμένα στη νεολαία, τα οποία είναι δημοφιλή τόσο στην Ιαπωνία όσο και σε διεθνές επίπεδο, είπε η οργανωτική επιτροπή σε μια δήλωση. Αυτό θα χρησιμεύσει ως κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω προώθηση του Ολυμπιακού κινήματος και των αξιών της.

Είκοσι-έξι αθλήματα είχαν αρχικά υποβάλει αίτηση για εξέταση. Το μπέιζμπολ και το σόφτμπολ ήταν εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, το 2008, και η πρόταση για την ένταξή τους είχε θεωρηθεί επιβεβλημένη λόγω της υψηλής δημοτικότητας αυτών των αθλημάτων  στην Ιαπωνία.

Το Καράτε θα έχει οκτώ αγωνίσματα ανδρών και γυναικών και συνολικά 80 αθλητές. Όλα αυτά βρίσκονται μέσα στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη του Καράτε σαν ολυμπιακό άθλημα στους ολυμπιακούς αγώνες το 2020 στην Ιαπωνία.

Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, διότι αξιόλογοι αθλητές μας την τελευταία δεκαετία θα έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν την χαρά της συμμετοχής σε ένα ολυμπιακό άθλημα, που είναι και τρόπος ζωής τους. Αυτό πηγάζει από τον σεβασμό του μαθητή στο άθλημα και κατ’ επέκταση στον δάσκαλο του και οι δύο μαζί είναι ο πυρήνας της ενέργειας για την άντληση της φιλοσοφίας του KARATE DO.

KARATE DO χωρίς σεβασμό από διάττοντες αστέρες είναι ουρανός χωρίς άστρα. Το »ΕΓΩ» στο karate do είναι η φτωχή από περιεχόμενο φιλοσοφία που μοιραία έχει άντληση της δύναμης της από το ΕΓΩ και καταλήγει στο ΕΓΩ. Με αποτέλεσμα της απώλειας του συνόλου της φιλοσοφίας. Με απλά ελληνικά το ΕΓΩ δεν μπορεί να είναι το ΟΛΟ».
ΑΝΘΙΜΟΣ ΑΝΤΩΝΟΓΛΟΥ ΚΑΡΑΤΕ

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου