Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Ο εορτασμός της ΕΘΝΟΑ για την #OlympicDay #WithRefugees

Μια εξαιρετική εκδήλωση με αφορμή την Ολυμπιακή Ημέρα (23 Ιουνίου) και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων (20 Ιουνίου), πραγματοποίησε η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημίας της Ελλάδας (ΕΘΝΟΑ) σε συνεργασία με την ΕΟΕ, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Ολυμπιακού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν παιδιά πρόσφυγες από κέντρα προσωρινής φιλοξενίας της Ελλάδας, Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές, εθνικοί προπονητές, στελέχη διοίκησης αθλητισμού ? ολυμπιακής παιδείας και καλλιτέχνες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε μπροστά από το Μουσείο της Ακρόπολης και κατέληξε στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου όπου είχαμε παρουσίαση Ολυμπιακών αθλημάτων, εικαστικές δράσεις και μουσικά δρώμενα. Τη διαδρομή Ακρόπολη ? Ζάππειο κάλυψαν παιδιά πρόσφυγες και παιδιά από την Ελλάδα μαζί με πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Στο Ζάππειο μετέφεραν και τον κότινο (κλαδί ελιάς ως σύμβολο νίκης στους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες) ο οποίος αποτέλεσε τμήμα μίας εικαστικής δημιουργίας, του «Δέντρου των Ολυμπιακών Αξιών». Στην προετοιμασία της εικαστικής αυτής δημιουργίας συμμετείχαν παιδιά-πρόσφυγες, χρωματίζοντας τα κλαδιά της ελιάς σε χρυσό, αργυρό και χάλκινο όπως τα χρώματα των μεταλλίων, γράφοντας επίσης αξίες και μηνύματα στα φύλλα κάθε κλαδιού.

Στο τέλος της διαδρομής όλα τα κλαδιά ελιάς που μετέφεραν τα παιδιά της «Κοτινοδρομίας» τοποθετήθηκαν στο «Δέντρο των Ολυμπιακών Αξιών», με τα μηνύματα και τις αξίες της Ολυμπιακής ιδέας και τις ελπίδες όλων για ένα μέλλον με περισσότερη ασφάλεια.
Στη εκδήλωση έδωσαν το παρών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ, Ισίδωρος Κούβελος, οι Ολυμπιονίκες εκπρόσωποι του ΣΕΟ, Ιωάννης Μελισσανίδης, Νίκη Μπακογιάννη, στελέχη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, καθώς επίσης οι παλιοί άσοι του ποδοσφαίρου γνωστοί και ως ο «κοντός» και ο «ψηλός» του Παναθηναϊκού και της εθνικής ομάδας Μίμης Δομάζος και Αντώνης Αντωνιάδης.

«Είναι μια ενέργεια της ΕΘΝΟΑ και την Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Αποφασίσαμε να γιορτάσουμε μαζί εδώ στο Ζάππειο την Ημέρα των προσφύγων και την Ολυμπιακή Ημέρα. Είναι μια ευκαιρία για τα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στα κέντρα φιλοξενίας να γιορτάσουν μαζί με τα ελληνόπουλα, με την παρουσία Ολυμπιονικών, με αθλήματα, με χορό, τραγούδι, με ότι είναι δυνατό να τους κάνει ευτυχισμένους και χαρούμενους», είπε ο κ Κούβελος στο περιθώριο της εκδήλωσης στο Ζάππειο.
Και πρόσθεσε: «Ευχαριστούμε το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για τη συνεργασία αλλά και τον ΣΕΟ που υποστηρίζουν αυτή την προσπάθεια για να γίνει αυτή η Ημέρα όσο το δυνατόν πιο όμορφη για τα παιδιά. Οι δράσεις της ΕΘΝΟΑ συνεχίζονται με διάφορες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Άλλες γίνονται γνωστές, άλλες όχι, εμείς συνεχίζουμε τις δράσεις μας. Κανονικά συνεχίζονται και οι εργασίες της 56η Σύνοδος της ΔΟΑ για νέους μετέχοντες στην Αρχαία Ολυμπία».

Ο κ Τόσκας κατά την διάρκεια της εκδήλωσης είπε: «Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία η οποία φέρνει στο προσκήνιο τα μικρά παιδιά των προσφύγων και τα μικρά ελληνόπουλα. Είναι πολύ σημαντικό να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να δουν αυτά τα παιδιά καλύτερες μέρες. Αυτό ελπίζουμε και γι΄ αυτό προσπαθούμε όλοι γι΄ αυτά τα παιδιά. Συγχαρητήρια σε όλους όσους προσπάθησαν γι΄ αυτή την ωραία Ημέρα».

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα στο οποίο τραγούδησαν παιδιά πρόσφυγες από τη Συρία και το Αφγανιστάν με τη συμμετοχή και της παιδικής χορωδίας της ΕΘΝΟΑ. Στην εκδήλωση υπήρχε ζωντανή μουσική και ένας χώρος όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ζωγραφίσουν με θέμα: «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΗΜΕΡΑ - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ 2016!» και φυσικά να υπογράψουν την έκκληση «#WithRefugees!»/

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, πραγματοποιήθηκαν τα Ολυμπιακά Αθλήματα της χειροσφαίρισης, τοξοβολίας και ποδοσφαίρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου