Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

«Εκτόξευση» στην παγκόσμια κατάταξη καράτε με Τζάνο, Ξένο, Χατζηλιάδου, Πανετσίδου

«Εκτόξευση» στην παγκόσμια κατάταξη καράτε με Τζάνο, Ξένο, Χατζηλιάδου, Πανετσίδου
 Το παγκόσμιο καράτε έχει χρώμα ελληνικό. Σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις οι εκπρόσωποι της χώρας μας κάνουν αισθητή την παρουσία τους με το βλέμμα στραμμένο στον υπέρτατο στόχο, στο «Αγιο Δισκοπότηρο» της καριέρας ενός πρωταθλητή: τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Για τους καρατέκα, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω. Οπως δήλωσε ο Γιώργος Τζάνος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Τόκιο δημιουργεί νέα δεδομένα, προσφέρει νέα όνειρα αφού μέχρι πριν από έναν χρόνο, το καράτε δεν ανήκε στα Ολυμπιακά αθλήματα. Στο Τόκιο θα κάνει την «παρθενική» του εμφάνιση, σε πειραματική μορφή και με προσωρινό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η πρώτη του εμφάνιση να είναι και η τελευταία, κάτι που μετατρέπει τη συγκυρία σε ιστορική για τους συμμετέχοντες.

Ποιοι θα είναι οι τυχεροί ποθυ θα ταξιδέψουν στη Χώρα του Ανατέλοντος Ηλίου και με ποια κριτήρια; Γιατί η λέξη «ranking» αναφέρεται όλο και πιο συχνά μεταξύ αθλητών και προπονητών;
Η Παγκόσμια Κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας (WKF) αναμένεται να αποτελέσει βασικό κριτήριο Ολυμπιακής πρόκρισης. Οι αθλητές συγκεντρώνουν βαθμούς από διεθνείς αγώνες και προσπαθούν να βελτιώσουν τη θέση τους στην κατάταξη που υπολογίζει τα αποτελέσματα της τελευταίας διετίας. Κάθε αγώνας, κάθε νίκη, δίνει βαθμούς. Οι περισσότεροι συγκεντρώνονται από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, ακολουθούν τα ηπειρωτικά πρωταθλήματα και τα πέντε Κ1 Premier League (τουρνουά αντίστοιχα με τα Diamond League του στίβου) και στη συνέχεια τα υπόλοιπα Κ1.
Το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί μόνο ακροθιγώς και εν αναμονή των τελικών αποφάσεων της WKF το φθινόπωρο του 2017. Ενα όμως είναι σίγουρο: η θέση των αθλητών στην Παγκόσμια Κατάταξη τη διετία 2018-2019 θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ «ΕΠΕΛΑΣΗ» KAI H ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ

Μέχρι στιγμής τέσσερις αθλητές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των κατηγοριών τους και αρκετοί άλλοι στο Top 100. Ενα σενάριο που εξετάζεται, είναι να ταξιδέψουν στο Τόκιο όσοι βρίσκονται στο Top 10 με περιορισμό έναν αθλητή ανά χώρα. Ομως, σε λίγους μήνες θα ανακοινωθεί οριστικά η σύμπτυξη των κατηγοριών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου οι αθλητές θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες σωματικού βάρους (από πέντε) κι έτσι η πρόκριση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Ακόμα κι έτσι, όμως, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες καρατέκα έχουν αποδείξει πως διαθέτουν όλες τις προδιαγραφές να πρωταγωνιστήσουν.

Το μείζον πρόβλημα είναι ότι για τη συμμετοχή στα τουρνουά Κ1 Premier League απαιτούνται χρήματα, τα οποία δεν καλύπτονται από την ελληνική ομοσπονδία. Γι΄αυτό και οι αθλητές έχουν στραφεί στην ιδιωτική πρωτοβουλία για να διασφαλίσουν έστω τα έξοδα συμμετοχής. Θα είναι ανεπανάληπτη αδικία, κάποιος αθλητής να χάσει την Ολυμπιακή πρόκριση, μόνο και μόνο επειδή οι ανταγωνιστές του είχαν την οικονομική δυνατότητα να ταξιδεύουν συχνότερα στο εξωτερικό.
Ας δούμε αναλυτικά τους Ελληνες που πρωταγωνιστούν στα ranking της τελευταίας διετίας:

-67κ. ανδρών ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΞΕΝΟΣ - Νο 11
1. Στίβεν Ντακόστα (Γαλλία)
2. Βινίσιους Φιγκέιρα (Βραζιλία)
3. Ιβ Μαρσιάλ (Ουγγαρία)
4. Αντρές Μαδέρα (Βενεζουέλα)
5. Τζόρνταν Τόμας (Αγγλία)
6. Μπουράκ Ουϊγκούρ (Τουρκία)
7. Φαχάντ Αλχαθάμι (Σαουδ. Αραβία)
8. Ρινάτ Σαγκαντίκοφ (Καζακστάν)
9. Μπασάρ Αλναζάρ (Ιορδανία)
10. Τόμας Κάσερερ (Αυστρία)
11. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΞΕΝΟΣ

-84κ. ανδρών ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΟΣ - Νο 8
1. Ριουτάρο Αράγκα (Ιαπωνία)
2. Ζαμπιολά Πουρσάμπ (Ιράν)
3. Ουγκούρ Ακτάς (Τουρκία)
4. Αϊχάν Μαμάγεφ (Αζερμπαϊτζάν)
5. Βαλερί Τσομποτάρ (Ουκρανία)
6. Κενζί Γκριγιόν (Γαλλία)
7. Αλβιν Καράτσι (Κόσοβο)
8. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΖΑΝΟΣ

-68κ. γυναικών ΒΙΚΥ ΠΑΝΕΤΣΙΔΟΥ - Νο 5
1. Αλίσα Μπούσινγκερ (Αυστρία)
2. Ιρίνα Ζαρέτσκα (Αζερμπαϊτζάν)
3. Ελενα Κιρίτσι (Ελβετία)
4. Κάγιο Σομέγια (Ιαπωνία)
5. ΒΙΚΥ ΠΑΝΕΤΣΙΔΟΥ

+68κ. ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ - Νο 5
1. Αγιούμι Ουακούσα (Ιαπωνία)
2. Ντομινίκα Ταταρόβα (Σλοβακία)
3. Αν Λορ Φλορεντέν (Γαλλία)
4. Χαμιντέ Αμπασλί (Ιράν)
5. ΕΛΕΝΑ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΟΥ

Από τους παραπάνω πίνακες προκύπτουν αρκετά συμπεράσματα. Οι Ελληνες έχουν το «πάνω χέρι» ακόμα κι αν ισχύσουν γεωγραφικά κριτήρια, κάτι που συνηθίζεται στους Ο.Α. Για παράδειγμα ο Ξένος που βρίσκεται πιο χαμηλά από την ελληνική τετράδα, έχει από πάνω του μόνο 5 Ευρωπαίους, όσους και ο Τζάνος που είναι στο Νο8. Οι δύο «Μεγάλες Κυρίες», Ελενα Χατζηλιάδου και Βίκυ Πανετσίδου είναι στην ευρωπαϊκή τριάδα. Εκτός συναγωνισμού βγαίνουν -ουσιαστικά- οι αθλητές και αθλήτριες από την Ιαπωνία, που λόγω εντοπιότητας θα έχουν πλήρη εκπροσώπηση σε όλες τις κατηγορίες.

Επίσης, από τους υπόλοιπους αθλητές, στο Top 100 με δυνατότητες να ανέβουν ψηλά, βρίσκονται οι:
Νο48 Σπύρος Μαργαριτόπουλος (+84κ.)
Νο52 Νίκος Γιδάκος (-67κ.)
Νο79 Αρίστος Ντόβας (-75κ.)
Νο84 Νίκος Κοσμάς (-75κ.)
Νο93 Κατερίνα Πλαστράκη (-61κ.)
Νο93 Πάρης Κλεβάρ (Κάτα)
πηγη:sportotal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου