Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Γιόρτασαν την Ολυμπιακή Ημέρα EOE και ΕΘΝΟΑ, με εκδήλωση για το περιβάλλον

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη στο πλαίσιο του παγκοσμίου εορτασμού της Ολυμπιακής Ημέρας, διοργάνωσαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο εκδήλωση με θέμα: Μια Θάλασσα Μεγάλη,Περιβάλλον – Αθλητισμός – Εθελοντισμός.

Η εκδήλωση έγινε με μεγάλη συμμετοχή από ανθρώπους του αθλητισμού, μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων, εθελοντών και ευαισθητοποιημένων πολιτών και σε αυτή, αναλύθηκαν η σχέση αθλητισμού και περιβάλλοντος και οι τρόποι για μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων ήταν ότι απαιτείται κοινή προσπάθεια και εντατικοποίηση των ενεργειών, για να προστατευτεί το περιβάλλον και η φύση και να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για τις επόμενες γενιές.



Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΟΕ και της ΕΘΝΟΑ με την Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία «Let’s do it Greece» και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΘΝΟΑ Γιώργος Αλικάκος, τα μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννης Καρράς, Μιχάλης Φυσεντζίδης, Πέτρος Συναδινός, Γιώργος Λενός, Νίκος Ιατρού και οι Ολυμπιονίκες Σπύρος Γιαννιώτης και Γιώργος Τζελίλης.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Γιώργος Αλικάκος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Εμείς ως ΕΟΕ και ΕΘΝΟΑ θέλουμε να τονιστεί μέσω της σπουδαίας αυτής ημέρας, της Ολυμπιακής Ημέρας, το μήνυμα της διάδοσης των Ολυμπιακών αξιών και του εθελοντισμού. Πρέπει η Ολυμπιακή Ημέρα ν’ αποτελέσει ευκαιρία για το κάθε πολίτη να συμμετάσχει ενεργά και να δείξει αγάπη για το περιβάλλον και σεβασμό για την προστασία της θάλασσας. Ολοι γνωρίζουμε ότι η αειφόρα ανάπτυξη είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της «Ατζέντα 2020» που έχει παρουσιάσει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία θέλουν να αναδείξουν και να συνδέσουν τη σημασία που έχει το θαλάσσιο περιβάλλον με τον αθλητισμό και γι΄αυτό το λόγο θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Λασκαρίδη και την εθελοντική οργάνωση Lets do it Greece για τη συμμετοχή τους στη σημερινή εκδήλωση».

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη: «Να επισημάνω καταρχήν ότι το θαλάσσιο περιβάλλον καταστρέφεται με ρυθμούς καταιγιστικούς καθώς 12 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, ενώ με το ρυθμό που καταναλώνουμε και διαχειριζόμαστε τα πλαστικά, το 2050, τα πλαστικά θα είναι περισσότερα παρά τα ψάρια. Θέλω να τονίσω ότι έχει νόημα να μιλάμε για το περιβάλλον στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Ημέρας καθώς υπάρχει αλληλένδετη σχέση μεταξύ τους για τρεις λόγους: Ο αθλητισμός λοιπόν είναι στενά συνδεδεμένος με τη φύση, γιατί πολλά αθλήματα όπως η κολύμβηση, η ιστιοπλοΐα, η κωπηλασία και άλλα γίνονται στο περιβάλλον. Επίσης οι αθλητικές διοργανώσεις αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα στο περιβάλλον, ενώ οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν ως πρότυπα και να αποτελούν το θετικό μοντέλο για το περιβάλλον που θα το ακολουθήσει ο πολίτης. Να επισημάνω ότι το Ιδρυμα Α. Κ. Λασκαρίδη έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες για το περιβάλλον και θα στηρίζει κάθε προστάσια για την προστασία του».


Ακολούθησαν ομιλίες από τους:

κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γεωλογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Δρ. Αικατερίνη Τσαγκάρη, Βιολόγος - Οικοτοξολόγος, Ερευνήτρια ΕΛΚΕΘΕ

κ. Γιώργος Καζαντζόπουλος, Πρόεδρος, Team for the World

κα. Βέρα Βορύλλα, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αν. Αττικής

κ. Νίκος Κιούσης, Πανελλαδικός Συντονιστής, Let’s do it Greece

κ. Γιώργος Σαρελάκoς, Πρόεδρος, Aegean Rebreath

κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, Δήμαρχος Μήλου

κ. Σπύρος Γιαννιώτης, Ολυμπιονίκης Κολύμβησης Ανοιχτής Θάλασσας

Στο Παναθηναϊκό Στάδιο φιλοξενείται και έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του 33ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών για την Ολυμπιακή Ημέρα και το περιβάλλον. πηγή:hoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου