Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Πατέρας του σύγχρονου Καράτε -Γκιτσίν Φουνακόσι.

gichin_funakoshiΟ Γκιτσίν Φουνακόσι, είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους του Καράτε και σήμερα θεωρείται διεθνώς ως ο πατέρας του σύγχρονου Καράτε. Γεννήθηκε στο Σούρι της Επαρχίας Οκινάουα, το 1868, μελέτησε το Καράτε-ντο από παιδί και ήταν ο πρώτος που οργάνωσε δημόσιες επιδείξεις. Ο Φουνακόσι είχε διδαχθεί τους κλασσικούς συγγραφείς και φιλοσόφους της εποχής του Κομφούκιου και στα νιάτα του υπήρξε δάσκαλος σε σχολεία. Έχοντας εκπαιδευθεί επί δεκαετίες υπό τους σημαντικότερους δασκάλους Καράτε της περιοχής, εξελέγη πρόεδρος της Ένωσης Πνεύματος Πολεμικών Τεχνών της Οκινάουα. Επελέγη να είναι ο πρώτος που θα επεδείκνυε το Καράτε στην Πρώτη Εθνική Αθλητική Έκθεση του Τόκιο το 1922 και η επίδειξή του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιαστεί η αρχαία αυτή πολεμική τέχνη στην υπόλοιπη Ιαπωνία και στη συνέχεια, στον υπόλοιπο κόσμο. Η μορφή του στυλ (σχολή για την ακρίβεια) όπως διαμορφώθηκε στην συνέχεια ήταν αρκετά διαφορετική από αυτή που δίδαξε αρχικά ο Φουνακόσι. Αυτό υπήρξε και η αφορμή για να γίνουν διασπάσεις στο χώρο με την δημιουργία υποσυστημάτων. Αυτό που παρέμεινε πιο κοντά στο στυλ που δίδαξε ο Φουνακόσι είναι το Shotokai (ο) Όμιλος του Σότο). Κάποιες από αυτές τις αλλαγές τις έκανε ο γιος του Φουνακόσι, Γοσιτάκα που πέθανε το 1943 κατά την διάρκεια του πολέμου από φυματίωση.
 Οι πνευματικοί στόχοι του Φουνακόσι ήταν: Εκπαίδευση πνεύματος, χαρακτήρα και εσωτερικού κόσμου: Πριν νικήσεις τον αντίπαλο, πρέπει να νικήσεις πρώτα τον εαυτό σου.
Σημαντικό για εκείνον ήταν επίσης η πλευρά αυτοάμυνας του καράτε. Από τον Φουνακόσι προέρχεται η ρήση, που σχεδόν πια παραλείπεται στο σημερινό αγωνιστικό καράτε: Στο καράτε δεν υπάρχει πρώτο χέρι. (που σημαίνει ότι ένας καρατέκα δεν πρέπει ποτέ, ούτε και προληπτικά, να επιτίθεται πρώτος.)Ο Δάσκαλος Γκιτσίν Φουνακόσι πέθανε τον Απρίλιο του 1957.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου