Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Εκτακτη ενημέρωση- Εκτακτο ΔΣ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελληνικού Σοτοκαν και του Ελληνικού καράτε: Έκτακτο ΔΣ κάλεσαν 4 μέλη του ΔΣ σύμφωνα με το άρθρο 14.3 του καταστατικού της ΕΛΟΚ για σήμερα με αφορμή εξώδικη πρόσκληση που επιδόθηκε απο αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ χθές στην ομοσπονδία και με την οποία ζητούν την εφαρμογή του νόμου και την έκδοση διαπιστωτικής πράξης κατά 6 μελών της σημερινής Διοίκησης.

Σύμφωνα με το εξώδικο προκύπτει η ύπαρξη μίας σειράς κωλυμάτων και ασυμβιβάστων που συντρέχουν στο πρόσωπο κάποιων εκ των μελών του ΔΣ, τα οποία επισύρουν την εφαρμογή των άρθρων 3§9 και 14§6 Ν. 2725/1999:

1) Τέσσερα απο τα εκλεγμένα μέλη προέρχονται από τον ίδιο σύλλογο και, κατά συνέπεια, έθεσαν υποψηφιότητα και εξελέγησαν κατά παράβαση του άρθρου 13§8 Καταστατικού της ΕΛ.Ο.Κ. το οποίο απαγορεύει την εκλογή πέραν του ενός ατόμου από κάθε σωματείο στο Δ.Σ. της ομοσπονδίας: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται είτε από αντιπροσώπους μέλη των σωματείων, που υπάγονται στην ΕΛ.Ο.Κ. είτε και από φιλάθλους που ενδιαφέρονται για την πρόοδο και εξύψωση του αγωνίσματος του Καράτε, που είναι, όμως, τακτικά μέλη των σωματείων - μελών της ΕΛ.Ο.Κ. και όχι περισσότερους του ενός από κάθε σωματείο. (…)».

Την ίδια διάταξη, μάλιστα, επικαλέστηκε η προηγούμενη προσωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα εκ των μελών της εκλεγμένης παρούσας διοίκησης, για να αποκλείσει τη συμμετοχή υποψηφίων προερχόμενων από το ίδιο σωματείο στις πρόσφατες αρχαιρεσίες.

2) Ένα απο τα ανωτέρω τέσσερα μέλη, επιπλέον, μέχρι την Γ.Σ. των αρχαιρεσιών, διατηρούσε την ιδιότητα του διαιτητή, καθώς είχε οριστεί από την προηγούμενη προσωρινή διοίκηση της Ομοσπονδίας, στην οποία συμμετείχαν πρόσωπα εκ των μελών της εκλεγμένης παρούσας διοίκησης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΛ.Ο.Κ., και για τον λόγο αυτό έγινε δεκτός ως υποψήφιος και εξελέγη στο Δ.Σ. κατά παράβαση του άρθρου 3§4 Ν. 2725/1999, το οποίο προβλέπει ότι «Οι εν ενεργεία διαιτητές, κριτές, χρονομέτρες και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο ατομικού αθλήματος, μέλη των οικείων συνδέσμων, μπορούν να είναι μέλη αθλητικού σωματείου που καλλιεργεί τον ίδιο κλάδο άθλησης, δεν επιτρέπεται όμως να είναι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή της εξελεγκτικής επιτροπής του σωματείου αυτού, ούτε να είναι αντιπρόσωποί του σε υπερκείμενες ενώσεις ή ομοσπονδίες. Το κώλυμα του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει για τους διαιτητές και τους κριτές των αθλημάτων της σκοποβολής, του ζατρικίου, του αγωνιστικού μπριτζ, του αεραθλητισμού, της τοξοβολίας, του θαλάσσιου σκι, της γυμναστικής και τους αλυτάρχες και τους κριτές των αθλημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού». Εξελέγη επίσης κατά παράβαση και του άρθρου 9§2 του Καταστατικού της ΕΛ.Ο.Κ., το οποίο ορίζει ότι «Οι εν ενεργεία και μη εν ενεργεία διαιτητές, κριτές και όσοι άλλοι συμμετέχουν σε διαιτητικό έργο του καράτε, μέλη των οικείων συνδέσμων, δεν επιτρέπεται να είναι μέλη του διοικητικού συμβουλίου ή της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΛ.Ο.Κ.»

3) Έτερο απο τα εκλεγέντα μέλη έχει σχέση συγγένειας πρώτου βαθμού με μέλος της ΕΛΟΚ, ο οποίος απασχολείται με σύμβαση στην ΕΛΟΚ κατά παράβαση του άρθρου 4§2 Ν. 2725/1999 που ισχύει σε συνδυασμό με το άρθρο 22§3 Ν. 2725/1999: «Απαγορεύεται στο Δ.Σ. του αθλητικού σωματείου να συνάπτει συμβάσεις εργασίας, ανεξαρτήτων υπηρεσιών, έργου, προμηθειών ή οποιεσδήποτε άλλες συμβάσεις με οικονομικό αντάλλαγμα, με μέλη του Δ.Σ., με τις συζύγους, τα τέκνα, τους γονείς και τα αδέλφια τους ή με νομικά πρόσωπα στα οποία μετέχουν τα προαναφερόμενα πρόσωπα Η παράβαση της διάταξης αυτής συνεπάγεται την έκπτωση των μελών του Δ.Σ. που έλαβαν τη σχετική απόφαση. Η έκπτωση ενεργείται με απόφαση του αρμόδιου δικαστηρίου».

Στο Δ.Σ. που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες της 29ης Μαΐου 2021 συμμετέχουν και τέσσεροι εκλεγμένοι οι οποίοι ήταν μέλη και της προηγούμενης προσωρινής διοίκησης της Ομοσπονδίας, η οποία είχε το έργο της οργάνωσης και διεξαγωγής των αρχαιρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης των υποψηφιοτήτων και σύνταξης των ψηφοδελτίων. Για αυτούς, οι εξωδίκως προσκαλούντες ζητούν να εφαρμοστεί το άρθρο 14§6 Ν. 2725/1999 σε συνδυασμό με το άρθρο 24§2, το οποίο προβλέπει ότι «Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου αθλητικής ένωσης που, κατά παράβαση του νόμου ή του οικείου καταστατικού, επιτρέπουν σε αθλητικό σωματείο να συμμετέχει με δικαίωμα ψήφου σε Γενική Συνέλευση, διά της εγγραφής του στον κατάλογο της παρ. 3 ή σε φυσικό πρόσωπο να είναι υποψήφιος σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη καταστατικών οργάνων, εκπίπτουν του αξιώματός τους κατ' ανάλογη εφαρμογή της παρ. 9 του άρθρου 3. Αν πρόκειται για Γενική Συνέλευση αρχαιρεσιών, εκπίπτουν, κατά τα προβλεπόμενα στο πρώτο εδάφιο, όσα μέλη του απελθόντος Διοικητικού Συμβουλίου επανεξελέγησαν σε καταστατικό όργανο της ένωσης».
Περαιτέρω, το άρθρο 3§9 Ν. 2725/1999: «α) Πρόσωπα στα οποία συντρέχει οποιοδήποτε από τα κωλύματα του παρόντος άρθρου χάνουν αυτοδικαίως την ιδιότητά τους. β) Η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης εκδίδεται από το διοικητικό συμβούλιο ή την εκτελεστική επιτροπή, κατά περίπτωση, του οικείου φορέα μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών αφότου έλαβε γνώση του κωλύματος. Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ως άνω προθεσμίας, η πράξη εκδίδεται από το αρμόδιο, σύμφωνα με τον ν. 4622/2019 (Α' 133), όργανο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μέσα στην ίδια ως άνω προθεσμία. Με την ίδια πράξη κηρύσσονται έκπτωτα από το αξίωμα του μέλους του Δ.Σ. ή της Εκτελεστικής Επιτροπής τα υπαίτια για τη μη έκδοση της ως άνω πράξης μέλη αυτών, τα οποία αντικαθίστανται κατά τις ισχύουσες διατάξεις»

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΟΓΟΥΣ

Οι εξωδίκως προσκαλούντες κατήγγειλαν τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛ.Ο.Κ. που δεν ενήργησαν ως όφειλαν και ζητούν την έκδοση εντός της προβλεπόμενης 15ήμερης προθεσμίας, διαπιστωτικής πράξης εκπτώσεως των εν λόγω προσώπων από τις θέσεις που κατέχουν σύμφωνα με τα άρθρα 3§9 και 14§6 Ν. 2725/1999.

πηγή: Ελληνικό Καράτε - Ελληνικό Σοτοκαν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου