Πέμπτη 27 Μαΐου 2021

Θεώρησα και θεωρώ χρέος μου ηθικά να υπηρετώ αυτό που αγαπώ.Το Καράτε

 

Μια εφ' όλης της ύλης διαδικτυακή συνέντευξη παραχώρησε ο υποψήφιος με το Ελληνικό Ολυμπιακό καράτε και Ελληνικό Σοτοκαν για το ΔΣ της ΕΛΟΚ Κος Μάριος Σιταράς σε μέλος της  συντακτικής ομάδας του Karatekanews  . Ο εμπειρότερος υποψήφιος για το ΔΣ απάντησε σε ολες μας τις ερωτήσεις, αναλύει, διευκρινίζει και προτείνει ενώ επισημαίνει  ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αδιέξοδα, απειλές, τρομοκρατία αλλά είναι απέναντι σε αυτά και σε αυτούς που τα δημιουργούν.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

 Κύριε Σιταρά, είστε Γονέας , Αθλητής , πρωταθλητής, πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδας Καράτε και με μεγάλη εμπειρία σε ΔΣ και επιτροπές, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς;

ΑΠ. Πριν πούμε το οτιδήποτε, θα ήθελα να δώσω τα ιδιαίτερα συγχαρητήρια μου στους αθλητές μας που διακρίθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Καράτε στην Κροατία και είναι ο Διονύσης Ξένος 1ηθέση, Βίκυ Πανετσίδου 2η θέση, Έλενα Χατζηλιάδου, Γιώργος Τζάνος, Στέφανος Ξένος 3ηθέση καθώς και σε όλους τους αθλητές και τα μέλη της αποστολής που συμμετείχαν. Ένα μεγάλο μπράβο αξίζει στους αθλητές μας, στους σωματειακούς προπονητές και τους συλλόγους, διότι κατάφεραν σε καθεστώς λόκνταουν, περιορισμών στις προπονήσεις, οικονομικών δυσκολιών λόγω πανδημίας να προετοιμαστούν ώστε να επιτελέσουν με επιτυχία το έργο τους. Άξιοι! Επίσης, συγχαρητήρια στην Προηγούμενη Εκλεγμένη Διοίκηση διότι με την χρηστή διοίκηση της εξασφάλισε υψηλά ταμειακά διαθέσιμα στο ταμείο της Ομοσπονδίας με συνέπεια αυτού να αποφασίσει στις 10/04/2021 να χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου τα έξοδα της Αποστολής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΕΛ.Ο.Κ., χωρίς οικονομική επιβάρυνση των αθλητών, καθώς και στην Π.Δ. της ΕΛ.Ο.Κ. η οποία εν συνεχεία μετουσίωσε σε πράξη την εν λόγω απόφαση. Βέβαια τα περισσότερα συγχαρητήρια τα αξίζουν οι σύλλογοι διότι χωρίς την οικονομική τους συνεισφορά προς την Ομοσπονδία δεν θα ήταν δυνατό να επιτευχθεί η οικονομική ευρωστία της Ομοσπονδίας μας και τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα της. Για το εγγύς μέλλον θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην προσπάθεια των αθλητών μας για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο στο προολυμπιακό τουρνουά που θα διεξαχθεί στο Παρίσι.Μετά από την σύντομη παρένθεση στην συνέντευξη μας, γιατί οι αθλητές μας και οι σύλλογοι πρέπει να είναι στο προσκήνιο και εμείς σε υποστηρικτικό ρόλο, είμαι 48 ετών, είμαι παντρεμένος με την κυρία Δήμητρα Θεοδώρου, επιχειρηματία και έχουμε μια θυγατέρα, 11 ετών. Κατέχω δίπλωμα με τίτλο σπουδών στο Marketing από Ιδιωτικό Κολέγιο. Επαγγελματικά δραστηριοποιούμαι ως Διευθύνων Σύμβουλος σε Εμπορική Εταιρία.

 

Ποια είναι η σχέση σας με το Καράτε;

ΑΠ. Είμαι μέλος της οικογένειας του Καράτε από το 1987. Δάσκαλος μου είναι ο κύριος Χρήστος Μπουλούμπασης, 8ο DAN WKF. Κατέχω τον βαθμό του 2ου DAN ΕΛΟΚ, καθώς και του 4ου DAN WADO. Υπήρξα αθλητής, πρωταθλητής Ελλάδος,μέλος της Εθνικής Ομάδος, είμαι γονιός αθλήτριας και ασχολούμαι ενεργά ως αθλούμενος με το Καράτε μέχρι σήμερα. Υπήρξα μέλος της Ε.Ε. της ΕΛΟΚ καθώς και μέλος της Π.Δ. της ΕΛΟΚ από τον Μάρτιο έως και τον Δεκέμβριο του 2020, όπου και παραιτήθηκα. Είμαι Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Καράτε «ΕΙΡΗΝΗ» με Α.Μ.ΕΛΟΚ 4.

 

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να βάλετε υποψηφιότητα ως μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΟΚ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στις 29/05/2021;

 ΑΠ. Η ερώτηση αυτή μου έχει γίνει πολλάκις κατά το πρόσφατο παρελθόν και δεν είχα απαντήσει για το τι θα πράξω, δηλαδή εάν θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές ή όχι. Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και αποφάσισα να είμαι. Ο πρωταρχικός λόγος που είμαι υποψήφιος, είναι για να προσφέρω κατά το ελάχιστο πίσω αυτά που μου προσέφερε το Καράτε ως παιδευτικό σύστημα στην κοινωνική και επαγγελματική μου ανέλιξη, μέσα από τις εμπειρίες που έχω αποκομίσει στα 34 χρόνια ενασχόλησης μου με αυτό.

 

Δηλαδή  ο λόγος που κατεβαίνετε στις εκλογές είναι συναισθηματικός;

 ΑΠ. Εάν δεν αγαπάς κάτι δεν μπορείς να το υπηρετήσεις. Ναι, είναι και συναισθηματικός. Πέραν τούτου, θεωρώ ότι από την Ομοσπονδία μας έχει εκλείψει προ πολλού η λογική. Πιστεύω ότι με τις γνώσεις μου στο Καράτε, καθώς και τις διοικητικές μου γνώσεις από τον τομέα των επιχειρήσεων, μπορώ να αφουγκραστώ καλύτερα από τον καθένα τις αγωνίες των Σωματείων, των παλαιών δασκάλων, των προπονητών, των αθλητών, των διαιτητών προσπαθώντας να πετύχω συγκλίσεις επ ́ωφελεία όλων. Πιστεύω ότι το Καράτε ανήκει στους συλλόγους. Πρωταρχικό και κύριο μέλημα μιας διοίκησης είναι να αφουγκράζεται τα μέλη της και να πραγματώνει σε έργα τις επιθυμίες τους. Θεωρώ ότι η γνώση του αντικειμένου μεταξύ των διοικούντων και των μελών της Ομοσπονδίας είναι το μεγαλύτερο όπλο για σύγκληση.

 

Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το μέλλον της Ομοσπονδίας και πως θα αντιμετωπίσετε τα φλέγοντα ζητήματα;

 ΑΠ. Κοιτάξτε να δείτε, από την έως τώρα εμπλοκή μου τον τελευταίο χρόνο με τα διοικητικά της Ομοσπονδίας, διαπίστωσα ότι η οικογένεια μας αντιμετωπίζει προβλήματα προερχόμενα κυρίως από εξωγενείς παράγοντες και κακώς κείμενα από λανθάνουσες συμπεριφορές καθώς και λάθος αποφάσεις κατά το παρελθόν από την προηγούμενη Διοίκηση. Ως υποψήφιος, δεν είμαι εδώ για να διασπάσω αλλά για να ενώσω. Δεν μηδενίζω την προσφορά κανενός. Δεν βρίσκομαι στην παρούσα θέση προκειμένου να αποδώσω ευθύνες έναντι κανενός. Δεν είναι αυτός ο ρόλος που καλούμαι να υπηρετήσω αν εκλεγώ. Είναι εύκολα κατανοητό στον καθένα μας, όταν δεν ασκείς διοίκηση και είσαι από την πλευρά των επικριτών, να κατηγορήσεις κάποιον για τις πράξεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του, κατά την λαϊκή ρήση «έξω από τον χορό, πολλά τραγούδια λες». Όπως εξίσου πιο εύκολο είναι να κατηγορήσεις κάποιον όταν κατηγορεί τους προηγούμενους για τα ταμειακά διαθέσιμα που του παρέδωσαν, αλλά ασκεί προεκλογικό αγώνα με αυτά από την θέση ισχύος την οποία βρίσκεται, παρουσιάζοντας το ως επίτευγμα δικό του και όχι των προηγούμενων. Το να μέμφεσαι κάποιον για το έργο του αλλά ταυτόχρονα να το καπηλεύεσαι επ’ ωφελεία δική σου δεν είναι ωραίο. Θεωρώ και θεωρούσα ότι κακώς η Ομοσπονδία μας είχε τόσο υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία δημιουργηθήκαν σε βάθος χρόνου από το υστέρημα των συλλόγων σε μια άσχημη οικονομική περίοδο, διότι είμαστε άθλημα ιδιωτικής πρωτοβουλίας μη επιχορηγούμενο από την ΓΓΑ και έπρεπε να λειτουργήσουμε με ιδίους πόρους. Μεγάλη κουβέντα, μεγάλη συζήτηση αλλά πρέπει να προχωρήσουμε, είπαμε κακώς κείμενα, δεν θέλω να επεκταθώ άλλο ας συνεχίσουμε. Λοιπόν, με μια ματιά από τον καθένα μας, τα προγράμματα και των δύο παρατάξεων που αντιπροσωπεύονται σε μια ενιαία λίστα υποψηφίων στις επερχόμενες εκλογές, σε πολλά συμβαδίζουν. Οφείλουν να γνωρίζουν όλοι, οι σύλλογοι που θα με ψηφίσουν, καθώς και αυτοί που δεν θα με ψηφίσουν, ότι εάν εκλεγώ, θα εκπροσωπήσω το δίκαιο όλων των συλλόγων αμερόληπτα χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ένθεν κακείθεν, στο πλαίσιο που ορίζει θεσμικά το Καταστατικό της Ομοσπονδίας μας και οι Νόμοι της χώρας μας, επ ́ ωφελεία των συλλόγων μας και του Καράτε, εν γένει.

 Οι προτεραιότητες μου θα είναι:

1. Διαφάνεια που θα εξασφαλίζεται μέσα από αδιάβλητες διαδικασίες.

2. Απαρέγκλιτη τήρηση του Καταστατικού και του Εσωτερικού Κανονισμού της Ομοσπονδίας μας τηρώντας τους Νόμους και το Σύνταγμα της Χώρας.

3. Επικαιροποίηση του Εσωτερικού Κανονισμού της Ομοσπονδίας μας προκειμένου να γίνει πιο παραγωγικός επ’ ωφελεία όλων, κατόπιν διαβούλευσης και κατάθεσης προτάσεων από τους συλλόγους.

4. Η Ομοσπονδία μας να λειτουργεί με κύριο μέλημα της την αρωγή της προς τους συλλόγους μας, τους αθλητές μας, την Εθνική ομάδα μας, προσφέροντας τις υπηρεσίες της προς αυτούς, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για περαιτέρω ανάπτυξη τους εντός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της.

5. Η σωστή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που απαρτίζει την ΕΛΟΚ στις επιτροπές αυτής μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών (δεν περισσεύει κανένας).

6. Η εξεύρεση οικονομικών πόρων, πέραν της κρατικής επιχορήγησης, των συνδρομών των συλλόγων, κλπ.

7. Εξορθολογισμός των δαπανών.

8. Ανάπτυξη σε νέες τεχνολογίες και μέσα.

9. Στοχευμένες δαπάνες με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος.

Θέλω να τονίσω ότι επιτακτική ανάγκη είναι η άμεση αντιμετώπιση της οικονομικής καταστροφής των συλλόγων μας λόγω της πανδημίας COVID-19 και χωρίς περιθώρια αυτό να μεταφερθεί μελλοντικά. Η σκέψη μου είναι σε όλους τους συλλόγους που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής ανέχειας. Θεωρώ ότι τα οικονομικά μέτρα που θα ληφθούν από οποιαδήποτε εκλεγμένη διοίκηση θα είναι στον σωστό δρόμο. Πέραν τούτου, ως διοίκηση, οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε ένα διαρκώς ευμετάβλητο περιβάλλον με ιδέες και λύσεις πέραν των τετριμμένων. Να είστε σίγουροι ότι λύσεις υπάρχουν και θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βοηθήσω τους συλλόγους να ατενίσουν την επόμενη μέρα με αισιοδοξία. Το μυστικό είναι να προσαρμοζόμαστε. Κύριος μου σκοπός αν θα εκλεγώ είναι να αναζητήσω το αύριο στον χώρο του Καράτε μακριά από δογματισμούς, πρακτικές του παρελθόντος, αποκλεισμούς, προκαταλήψεις για ένα καλύτερο μέλλον που οφείλουμε στους αθλητές μας και τους συλλόγους. Το μείζον είναι η Ομοσπονδία μας και τα μέλη που απαρτίζουν την διοίκηση της να υπηρετούν το άθλημα και όχι τούμπαλιν. Πρωταγωνιστές πρέπει να είναι οι αθλητές, οι σωματειακοί προπονητές, οι σύλλογοι, κανείς άλλος.

 

Κλείνοντας, μια τελευταία ερώτηση: ποιες οι εμπειρίες που αποκομίσατε ως μέλος της Π.Δ. της ΕΛΟΚ;

 ΑΠ. Θεώρησα και θεωρώ χρέος μου ηθικά να υπηρετώ αυτό που αγαπώ. Έτσι και έπραξα όταν διορίστηκα ως μέλος της Π.Δ. της ΕΛΟΚ. Στην πορεία διαπίστωσα μια παραφωνία και διευκρινίζω τι θέλω να πω: ορισμένα από τα μέλη της Π.Δ., και συγκεκριμένα η ομάδα κάτω από τον κύριο Σιετή, ήθελε να λειτουργούμε ωσάν εκλεγμένη διοίκηση, ενώ αυτό δεν επιτρεπόταν από την εντολή διορισμού μας από το Πρωτοδικείο Αθηνών, διότι μας είχε διορίσει με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα. Αυτό, ως φυσικό παρεπόμενο, με οδήγησε στην παραίτηση μου από μέλος της Π.Δ. της ΕΛΟΚ, διότι ήταν αντίθετο με τα όσα πρεσβεύω. Εκτός των άλλων, διαπίστωσα ότι η εν λόγω ομάδα χρησιμοποιούσε μεθόδους οι οποίες ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τις αρχές μου, χρησιμοποιούσαν πρακτικές και εξωθεσμικά άτομα ώστε να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να αποκομίσουν οφέλη για τους μελλοντικούς προεκλογικούς σχεδιασμούς τους. Δυστυχώς, την πρακτική αυτή την είδα να την επαναλαμβάνουν πολλάκις χωρίς λόγο, χωρίς νόημα, την κατήγγειλα επανειλημμένα, τόσο προφορικά στα Δ.Σ. της Π.Δ. της ΕΛΟΚ, όσο και με επίσημη έγγραφη καταγγελία μου στην ΕΛΟΚ, θεωρώντας ότι η εν λόγω στάση τους δεν συνάδει με τον χώρο που καλούνται να υπηρετήσουν, πόσο δε μάλλον το κακό που έχουν προξενήσει και θα το εισπράξουμε όλοι μελλοντικά. Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, απλώς πιστεύω και ασπάζομαι ότι πολλές φορές ο άνθρωπος παρασύρεται από τα συμφέροντα του, την φιλοδοξία του, τα θέλω του, τα πάθη του, την μισαλλοδοξία του, τα οποία δεν είναι καλός σύμβουλος, λειτουργώντας εις βάρος της λογικής, ξεχνώντας ότι αυτά που μας ενώνουν είναι απείρως παραπάνω από αυτά που μας χωρίζουν. Έτι περαιτέρω, τόσο με τον κύριο Σιετή όσο και με τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα του, διατηρώ μια καλή σχέση, αν και πολλές φορές διαφωνούσαμε και διαφωνούμε στον τρόπο άσκησης της εξουσίας τους ως μέλη της Π.Δ. της ΕΛΟΚ. Δεν είναι κακό να διαφωνείς με κάποιον, η διαφωνία είναι υγεία, είναι δημοκρατία, είναι προαπαιτούμενο, είναι σεβασμός στην αντίθετη άποψη. Οφείλουμε όλοι να διακατεχόμαστε από πολιτικό πολιτισμό, να λειτουργούμε κόσμια και το κυριότερο θεσμικά εντός της Ομοσπονδίας μας, αν θέλουμε να εξελιχθούμε. Εξωθεσμικά άτομα τα οποία λειτουργούν παρασιτικά εντός της Ομοσπονδίας, επιζητώντας τα 10 λεπτά δημοσιότητας καθώς και την εξυπηρέτηση των μικροσυμφερόντων τους και της μισαλλοδοξίας τους, πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από αυτήν, αν θέλουμε το Καράτε στην χώρα μας να λάβει την θέση και τον σεβασμό ο οποίος του αρμόζει. Ο σχεδόν ενάμισης χρόνος ακυβερνησίας της ΕΛ.Ο.Κ., οι ατέρμονες δικαστικές διαμάχες, τα δικαστήρια έχουν κουράσει πλέον όλους. Δεν ενδιαφέρουν κανέναν οι προσωπικές αντιδικίες, μόνο κακό προσφέρουν, η Ομοσπονδία απαρτίζεται από 250 σωματεία, για το καλό του συνόλου ελπίζω μετά τις εκλογές, όποια διοίκηση προκύψει, να πρυτανεύσει η λογική και η αγάπη για το άθλημα, αφήνοντας τις έριδες του παρελθόντος εκτός Ομοσπονδίας, φιλοξενώντας νέα ήθη και έθιμα για το καλό του Καράτε, των συλλόγων μας, των αθλητών μας, της Ομοσπονδίας μας.

Στηρίζω τον Μάνο Αρβανίτη για Πρόεδρο της ΕΛ.Ο.Κ. διότι είναι γνώστης του Καράτε ως πρώην αθλητής και πρώην μέλος της Εθνικής Ομάδος, το αγαπάει, ανδρώθηκε μέσω αυτού, έχει διοικητικές γνώσεις διότι συμμετείχε ως μέλος σε επιτροπές της ΓΓΑ, είναι έγκριτος νομικός και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για το μέλλον του Καράτε. Εύχομαι οι σύλλογοι οι οποίοι ψηφίζουν στις επερχόμενες εκλογές να μας τιμήσουν με την ψήφο τους. Καλή επιτυχία στους συνυποψήφιους μου και να θυμίσω σε όλους ότι η Δημοκρατία δεν λειτουργεί με αδιέξοδα, απειλές, τρομοκρατία αλλά είναι απέναντι σε αυτά και αυτούς που τα δημιουργούν. Η ψήφος σας είναι η δύναμη μας προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουμε τις ιδέες μας για το μέλλον του Καράτε σε έργο!

 Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία

 ΑΠ: Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και την φιλοξενία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου