Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Καράτε και ....πρόεδρος στην Ουεφα

Ο νέος πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν  αναλαμβάνει δύσκολο έργο, αλλά δείχνει προετοιμασμένος για τις...κακουχίες της νέας του δουλειάς.

Ο 48χρονος Σλοβένος, νέος «νο.1» κάτοικος της έδρας της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στη Νιόν της Ελβετίας, είναι μεταξύ άλλων κάτοχος μαύρης ζώνης στο καράτε, ενώ έχει διασχίσει την έρημο Σαχάρα συνολικά πέντε φορές, τέσσερις με αυτοκίνητο και μία με μοτοσικλέτα! Οι εμπειρίες του από τις πολεμικές τέχνες και τα...extreme sports, σίγουρα θα του φανούν χρήσιμες σε έναν απαιτητικό ρόλο, μια και ετοιμάζεται να ανοίξει μία νέα σελίδα στην ιστορία της ΟΥΕΦΑ.
Ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1967 στο Γκρόσουπλιε της κεντρικής Σλοβενίας, όταν αυτή αποτελούσε ακόμα μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Είναι παντρεμένος με την Μπάρμπαρα και έχει τρεις κόρες, ενώ μιλά άπταιστα αγγλικά και ιταλικά.
Ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.
Με τον πατέρα του να είναι ιδιοκτήτης δικηγορικού γραφείου, δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει τα βήματά του και έτσι σπούδασε νομικά στο πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνα. Αρχικά ως δικηγόρος στο γραφείο του πατέρα του, ειδικεύτηκε σε υποθέσεις επαγγελματιών αθλητών και συλλόγων, όμως ασχολήθηκε και με την ποινική δικηγορία. Αργότερα, ανέλαβε ο ίδιος την πατρική επιχείρηση και όπως του αρέσει να λέει, η οικονομική ανεξαρτησία του εγγυάται και την ακεραιότητα που θα δείξει στο νέο του πόστο.

Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο το 2005, ως διοικητικό στέλεχος της Σβέα Λέσνα Λίτια, μίας επιτυχημένης ομάδας futsal της πατρίδα του. Αργότερα έγινε μέλος της ερασιτεχνικής ομάδας Λιουμπλιάνα Λόγερς. Μετά από πενταετή θητεία στην διοίκηση της Ολίμπια Λουμπλιάνα, έγινε πρόεδρος της σλοβενικής ομοσπονδίας το 2011. Επί της θητεία του, η δημοφιλία του ντόπιου πρωταθλήματος ανέβηκε αρκετά, ενώ η ομοσπονδία μετακόμισε σε πολυτελή γραφεία, που στοίχισαν 8.5 εκατ. ευρώ και εγκαινιάστηκαν τον περασμένο Μάιο από τον πρόεδρο της ΦΙΦΑ Τζάνι Ινφαντίνο.

Πριν την εκλογή του στον προεδρικό θώκο, είχε θητεύσει πέντε χρόνια στην νομική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, ζώντας «από μέσα» την λειτουργία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Ως το απόλυτο αουτσάιντερ της εκλογικής διαδικασίας, ο Τσέφεριν, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των «μικρών», επανεξετάζοντας μεταξύ άλλων τις πρόσφατες αλλαγές που εξήγγειλε η ΟΥΕΦΑ για το Τσάμπιονς Λιγκ, υπέρ των ισχυρών ποδοσφαιρικών χωρών. Τόνισε συγκεκριμένα ότι οι αλλαγές έγιναν μετά από μία αβάσιμη απειλή των μεγάλων συλλόγων ότι θα δημιουργήσουν την δική τους κλειστή λίγκα.

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θέλουν να αφήσουν την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ. Θα ήταν βαρετό να παίζουν σε μία κλειστή λίγκα και αυτό θα σήμαινε πόλεμο με την ΟΥΕΦΑ», λέει συγκεκριμένα.

Επίσης, στόχος του είναι να καταπολεμήσει την μάστιγα των στημένων αγώνων και να αναπτύξει το γυναικείο ποδόσφαιρο, ενώ τόνισε ότι δεν θα επαναλάβει το «πείραμα» της διεξαγωγής του Euro 2020 σε διαφορετικές πόλεις ανά την Γηραιά Ήπειρο.

Ο ίδιος απορρίπτει την «ταμπέλα» του «ανθρώπου του Ινφαντίνο» που πολλοί έσπευσαν να του κρεμάσουν,  δηλώνοντας ανεξάρτητος:

«Είμαι άνθρωπος με πεποιθήσεις, πάθος, ανεξάρτητος και κρατάω τον λόγο μου. Δεν είμαι σόουμαν. Δεν έχω θέματα εγωισμού και δεν δίνω υποσχέσεις που δεν είναι ρεαλιστικές. Μερικοί λένε ότι δεν είμαι ηγέτης, ότι είναι πολύ νέος και πολύ άπειρος. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να αυτοχριστώ ηγέτης. Δεν είναι ηγέτης αυτός που επαναλαμβάνει συνεχώς ''είμαι ηγέτης, είμαι ηγέτης''. Είμαι σχεδόν 50 ετών και προεδρεύω μία εταιρία και μία ποδοσφαιρική ομοσπονδία εδώ και χρόνια. Ίσως μπορείς να πεις ότι είμαι νέος και άπειρος, αλλά αυτό θα έδειχνε έλλειψη σεβασμού προς τους προέδρους των μικρομεσαίων και μικρών ομοσπονδιών, που 365 μέρες τον χρόνο πρέπει να κάνουν πολλά με πολύ λίγα μέσα. Τέτοιοι πρόεδροι πρέπει να είναι δημιουργικοί, δυνατοί και εμπνευσμένοι. Πιστέψτε με, έχουμε εμπειρία», δηλώνει.

Οι 42 από τους 55 εκπροσώπους ομοσπονδιών τελικά τον πίστεψαν και τον εξέλεξαν. Μένει να τον πιστέψουν και οι εκατομμύρια φίλαθλοι του ποδοσφαίρου στην Γηραιά Ήπειρο, έχοντας «καεί» από προηγούμενα μεγαλοστελέχη της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ τους προηγούμενους μήνες. Αυτό ίσως αποδειχτεί πιο δύσκολο ακόμα και από την διάσχιση της Σαχάρα...
πηγή: novasports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου