Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Από πού κρατά η σκούφια μας; To καράτε δεν είναι για να... βαράτε από τον 105,5 Στο Κόκκινο.



Το «άδειο χέρι» και η διαδικασία αυτοελέγχου και βελτίωσης που προωθεί, χρειάστηκε να ξεπεράσει την αμηχανία των θεατών στα παλιά «πονηρά» σινεμά, πριν καθιερωθεί και στην Ελλάδα και να αποκτήσει τη δική του Ομοσπονδία και την παρουσία στις Ολυμπιάδες. Καράτε, στα γιαπωνέζικα, σημαίνει «άδειο χέρι»: «καρά», άδειος, και «τε», χέρι.

Η ονομασία αυτής της ιαπωνικής πολεμικής τέχνης παραπέμπει όχι μόνο στην διεξαγωγή της χωρίς όπλα, μόνο με άδεια χέρια, αλλά και στο ότι ο καρατέκα πρέπει να αδειάσει την ψυχή και το νου του από εγωισμούς και πάθη, και να αναζητήσει την αρετή στην τελειοποίηση της τέχνης του.

Πράγμα που σημαίνει πως το καράτε δεν είναι μια τέχνη για να δέρνεις, όσο ένα σύστημα σωματικών και κυρίως ψυχικών και πνευματικών κανόνων, που σε διδάσκουν πρωτίστως τον αυτοέλεγχο, και δευτερευόντως την αυτοάμυνα.

Να πούμε πως το καράτε κατάγεται από την Οκινάουα της Ιαπωνίας, ενώ κάποια συστήματά του προέρχονται από το κουνγκ –φου, την κινέζικη πολεμική τέχνη.

Στην Ελλάδα λειτουργεί η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, ένας σοβαρός θεσμός, που εποπτεύει τη διδασκαλία της πολεμικής τέχνης, που είναι και ολυμπιακό άθλημα.

Πάλι καλά, γιατί παλιότερα, καράτε δίδασκαν κάτι απίθανοι τύποι, ενώ ο πολύς κόσμος γνώριζε το καράτε μόνο ως το δεύτερο έργο στους τσοντοσινεμάδες – «σήμερον δύο έργα σεξ -καράτε», έλεγαν πολλές ταμπέλες για να δελεάσουν τους θεατές όχι με τα άδεια, αλλά με τα γεμάτα χέρια.

Από πού κρατά η σκούφια μας;

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 10.30 με 11.00 το πρωί με τον Παύλο Μεθενίτη, από τον 105,5 Στο Κόκκινο.
πηγη:www.stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου