Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Όταν ο «Κοκός» ήταν… καρατέκα

Τέως βασιλεύς των Ελλήνων όπως λέμε… Μπρους Λι δηλαδή, μιας ο Κωνσταντίνος Β’ έσπαγε τούβλα με τον αγκώνα και επιδιδόταν σε εναέρια λακτίσματα που θα ζήλευε ακόμα και ο Τσακ Νόρις.
Ήταν από τους πρώτους κατόχους μαύρης ζώνης του Kenpo Καράτε στην Ελλάδα....

Το 1963, κατά την επίσκεψη του Σαρλ ντε Γκολ στην Αθήνα, ενθουσιάστηκε όταν είδε τους σωματοφύλακες του Γάλλου πρωθυπουργού να εξασκούνται σ’ ένα είδος αποτελεσματικής αυτοάμυνας, που παρέπεμπε σε Τζούντο και Καράτε. Αμέσως, το «μικρόβιο» μπήκε και σε αυτόν, όπως και σχεδόν σε όλους τους εναπομείναντες γαλαζοαίματους της δυτικής Ευρώπης και χωρών της Αραβικής Χερσονήσου, οι οποίοι τη δεκαετία του ΄60 κατελήφθησαν από τη «μόδα του καράτε». Πολλοί από αυτούς καλούσαν γνωστούς Ιάπωνες δασκάλους, για να τους εκπαιδεύσουν στην πολεμική τέχνη. Τον Κωνσταντίνο τον δίδαξε καράτε ένας Αμερικάνος, που υπηρετούσε στην αμερικανική βάση του Ελληνικού. Ζήτησε μάλιστα τότε από την προεδρική φρουρά και την αστυνομία, να σταλούν ορισμένοι επίλεκτοι άνδρες για εκπαίδευση στη Γαλλία, όπου φοίτησαν στη σχολή του Ραϊμόν Σασγιάκ. Οι Υπομοίραρχοι της ασφαλείας του τέως βασιλιάς Χριστοκανέλλης και Τσελίκης, ήταν δύο από αυτούς. Γύρισαν μετά από ένα χρόνο με μαύρη ζώνη στο Judo και πράσινη ζώνη στο καράτε. Αν δεν ήταν ήδη εκπαιδευμένοι, η μαύρη ζώνη σε ένα χρόνο είναι ρεκόρ που θα ζήλευε και ο Τσακ Νόρις....
Όταν το 1966 ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας έκανε μαζί του «σπάρινγκ», δηλαδή αγώνα προπόνησης, το μετάνιωσε πικρά.... είπε να τον μιμηθεί το , έσπασε το χέρι του και παράτησε μια για πάντα το καράτε, τη νέα τρέλα που χτύπησε τους γαλαζοαίματους της Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1960.
Ο ατρόμητος έλληνας καρατέκα συνέχισε όμως, πήρε τη μαύρη ζώνη του και ανάγκασε έτσι το περιοδικό «Εικόνες» να τον αποκαλέσει «ο βασιλεύς με την μαύρη ζώνη!».
Τον Οκτώβριο του 1966, το περιοδικό «Εικόνες» παρουσίασε μια σειρά από φωτογραφίες του υπό τον τίτλο «Ο Βασιλεύς με την Μαύρη Ζώνη». Στις φωτογραφίες, ο Κωνσταντίνος φορούσε το πάνω μέρος του Καρατέκι, τη μαύρη ζώνη και σορτσάκι, παραποιώντας την παραδοσιακή στολή της πολεμικής τέχνης. Βασιλιάς ήταν. Ποιος μπορούσε να του πει όχι; Οι φωτογραφίες της προπόνησης μάλλον είναι στο Τατόι, όπου ήταν η βασιλική οικία....



Όταν ο «Κοκός» ήταν… καρατέκα
5
Όταν ο «Κοκός» ήταν… καρατέκα
Όταν ο «Κοκός» ήταν… καρατέκα
Όταν ο «Κοκός» ήταν… καρατέκα
Όταν ο «Κοκός» ήταν… καρατέκα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου