Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

50 χρόνια Ελληνική τηλεόραση

Ξεκινησε σαν σήμερα  η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης με την πρώτη εκπομπή της ΕΙΡ


Σαν σήμερα: Ξεκινά η ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης με την πρώτη εκπομπή της ΕΙΡ
Είναι 23 Φεβρουαρίου του 1966 και η ελληνική τηλεόραση κάνει ντεμπούτο στους 1.500 περίπου τηλεοπτικούς δέκτες που υπήρχαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Η ΕΙΡ, το κρατικό ραδιόφωνο, αποφασίζει να επεκταθεί και εκτός ερτζιανών και πριν από ακριβώς 50 χρόνια, βγήκε στον αέρα το πρώτο οργανωμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα. Μέχρι τότε, οι ελληνικές εκπομπές που εξέπεμπαν κατα καιρούς ήταν πειραματικές.

Το πρωί εκείνης της ημέρας οι κάτοικοι της Αθήνας διάβασαν στις εφημερίδες:
«Τα πάντα για την σημερινή, πιο οργανωμένη εμφάνιση των πειραματικών εκπομπών του ΕΙΡείναι έτοιμα. Ένας πομπός, 6 φορές ισχυρότερος από τον αρχικώς κατασκευασθέντα, είναι τοποθετημένος στο πιο ψηλό κτίριο των Αθηνών, στο Μέγαρο του ΟΤΕ... Στην πρωτεύουσα λειτουργούν αυτήν την στιγμή 1.200-1.500 συσκευές τηλεοράσεως... Το σημερινό πρόγραμμα θα έχει ως εξής:
18.30 Διεθνή επίκαιρα
18.45 Για σας κυρία μου
19.00 Αυστραλία (ταξιδιωτικό ντοκυμανταίρ)
19.25 Ο Αγγλος γλύπτης Χένρυ Μουρ
19.55 Παίζει η ορχήστρα Ανρύ Λεκά
20.15 «Ο κλέφτης». Μια βραζιλιάνικη ταινία μικρού μήκους.
20.30 Τέλος του προγράμματος».
Η πρώτη εικόνα ήταν το σήμα της ΕΙΡ. Η πρώτη παρουσιάστρια της επίσημης ελληνικής τηλεόρασης ήταν η Ελένη Κυπραίου. Το 1970, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών, η ΕΙΡ θα μετονομαστεί σε ΕΙΡΤ (Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας Τηλεοράσεως) και το 1975 θα τη διαδεχτεί η γνωστή σε όλους μας μέχρι σήμερα ΕΡΤ.
Η κρατική ραδιοφωνία έκοψε το νήμα στο... τσακ, αφού τέσσερις μέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 1966, η ΤΕΔ (Τηλεόρασις Ενόπλων Δυνάμεων) έκανε κι αυτή την πρώτη εκπομπή τηλεοπτικού της σήματος. Το 1970 μετονομάστηκε και αυτή σε ΥΕΝΕΔ (Υπηρεσία Ενημερώσεως Ενόπλων Δυνάμεων). Μέχρι το 1987 όταν και συγχωνεύτηκαν, ΕΡΤ και ΥΕΝΕΔ (το 1982 μετονομάστηκε σε ΕΡΤ2) είχαν την αποκλειστικότητα στην εκπομπή σήματος.
Το 1989 επιτράπηκε η λειτουργία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και ξεκίνησε να διαμορφώνεται το ελληνικό τηλεοπτικό τοπίο, όπως το γνωρίζουμε σήμερα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου