Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω του Ιού Ζίκα

Κινδυνεύουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Κάποιες χώρες άρχισαν να σκέφτονται τη μη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα
Κάποιες χώρες άρχισαν να σκέφτονται τη μη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς 
Αγώνες του 2016 λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα


Υπάρχουν ήδη σκέψεις αναβολής της διοργάνωσης λόγω του ιού Ζίκα
Κάποιες χώρες άρχισαν να σκέφτονται τη μη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα
Κάποιες χώρες άρχισαν να σκέφτονται τη μη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 λόγω της εξάπλωσης του ιού Ζίκα
Μπορεί να μας χωρίζουν περίπου έξι μήνες από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Τζανέιρο, ωστόσο, δειλά δειλά ήδη έχουν αρχίσει και πλάθονται σενάρια για την αναβολή της διοργάνωσης, αν τα πράγματα ξεφύγουν σύμφωνα βέβαια με τις εκτιμήσεις του παγκοσμίου οργανισμού υγείας, λόγω του ιού Ζίκα.
Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων από το 1896 μέχρι σήμερα που ελλοχεύει τέτοιος κίνδυνος.
Ματαιώσεις Ολυμπιακών Αγώνων έχουν συμβεί το 1916, το 1940 και το 1944 λόγω των δύο παγκοσμίων πολέμων.
Το 1956 στη διοργάνωση της Μελβούρνης οι Αυστραλοί διοργανωτές αρνήθηκαν να φιλοξενήσουν το άθλημα της ιππασίας και βέβαια τα άλογα με τη δικαιολογία ότι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης άγνωστων στην ήπειρό τους μικροβίων.
Την ιππασία διοργάνωσε η Στοκχόλμη και μάλιστα είχαμε και ξεχωριστή αφή Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία.
Τα σενάρια περί αναβολής των αγώνων προς το παρόν βρίσκονται σε ασκήσεις επί χάρτου. Δεν πλάθονται μάλιστα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή που θα έχει και τον τελευταίο λόγο αλλά από έντονες φοβίες που αναπτύσσονται στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία αρχικά και από χθες από τις Κένυα και Μπαχάμες.
«Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε την υγεία των αθλητών μας» λέει ο υπεύθυνος στίβου της Κένυας, παλιός ολυμπιονίκης Κιπ Κέινο.
Κάθε χώρα που μετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες υποχρεούται από τους εκάστοτε διοργανωτές να υπογράφει συμβόλαια ασφάλισης των αθλητών της, ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος καταβολής αποζημιώσεων από τις Ολυμπιακές Πόλεις σε περιπτώσεις τραυματισμών ή ατυχημάτων.
Στην προκείμενη περίπτωση, καμία χώρα προς το παρόν δεν έχει προβλέψει ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση προσβολής αθλητών από ιό σε κατάσταση επιδημίας.

ΝΤΟΠΙΝΓΚ: Ο δύο φορές ασημένιος Ολυμπιονίκης της άρσης βαρών Πολωνός, Σιμόν Κολέτσκι (2000, 2008), μεγάλος αντίπαλος του Κάχι Καχιασβίλι, κατηγορείται σε άρθρο της εφημερίδας «Γκαζέτα Βιμπόρζα» ότι το 2002 στη διάρκεια της αποθεραπείας του στην Ουκρανία, ύστερα από σοβαρό τραυματισμό στη μέση, έκανε χρήση απαγορευμένων αναβολικών ουσιών.
Μάλιστα, εκείνη τη χρονιά δεν μετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στη Βαρσοβία.
Ο τότε διευθυντής της ομοσπονδίας άρσης βαρών της Πολωνίας Ζίγκμουντ Βάζιελ, όπου σήμερα πρόεδρος είναι ο Κολέτσκι αποκάλυψε στην εφημερίδα ότι προκειμένου να μη χάσει η Βαρσοβία τη διοργάνωση αντάλλαξε με συμφωνία την απουσία του ντοπέ Πολωνού πρωταθλητή της κατηγορίας 94κ. Μάλιστα, το 2004 δεν πήρε μέρος στην Αθήνα λόγω ντόπινγκ.
πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου