Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Αλλαγές σε ΚΑΤΑ και KUMITE από 1/1/2019 ανακοίνωσε η WKF

Καθώς το καράτε πλησιάζει όσο πιο κοντά γίνεται στο αναμενόμενο ντεμπούτο του στο αθλητικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Tokyo 2020, οι κανόνες ανταγωνισμού τόσο για τα Kata όσο και για το Kumite θα παρουσιάσουν σημαντικές τροποποιήσεις που θα εισαχθούν την επόμενη σεζόν. Η διάρκεια των αγώνων στο  Kumite γυναικών και ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα κριτικής για το Kata θα είναι μεταξύ των κυριότερων αλλαγών  που θα εφαρμοστούν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καράτε.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι κανονισμοί των κορυφαίων διαγωνισμών καράτε θα επικαιροποιηθούν για να ενισχυθεί περαιτέρω η ελκυστικότητα και η συνάφεια των κύριων εκδηλώσεων του Καράτε στη δημιουργία της εισαγωγής του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020.

Μετά από ένα μακροχρόνιο αίτημα  η διάρκεια των περιόδων Kumite θα προσαρμοστεί έτσι ώστε τόσο οι άνδρες  όσο και οι γυναικες  να έχουν το ίδιο χρόνο για τον αγώνα . Επομένως, από την 1η Ιανουαρίου, οι αγώνες  ανδρών και γυναικών Kumite θα διαρκέσουν τρία λεπτά, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια των αγώνων  του γυναικείου Kumite από δύο στα τρία λεπτά.

ΝΕΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΤΑ  ΚΑΤΑ

Με στόχο την εξομάλυνση των διαγωνισμών Kata, η WKF θα εισαγάγει ένα εκσυγχρονισμένο σύστημα κριτικής για την κατηγορία Κata. Ετσι η λήψη των αποφάσεων με σημαίες θα αντικατασταθεί από ένα σύστημα κατανομής σημείων.

Με τη νέα διαδικασία θα εξετάζονται και  οι τεχνικές και οι αθλητικές επιδόσεις. Ένα πάνελ που αποτελείται από επτά κριτές θα αξιολογήσει την παρουσίαση  και οι βαθμολογίες θα δοθούν σύμφωνα με την τεχνική και αθλητική παρουσίαση του. Μετα τη συνολική βαθμολογία το σύστημα θα εξαλείψει αυτόματα τις δύο υψηλότερες και τις δύο χαμηλότερες βαθμολογίες και για τα δύο κριτήρια ενώ το συνολικό ποσό των πόντων θα υπολογιστεί μετά από ανάλυση με 70% για τεχνικές επιδόσεις και 30% για αθλητικές επιδόσεις.

Η αξιολόγηση για τις τεχνικές επιδόσεις περιλαμβάνει πτυχές όπως στάσεις, μεταβατικές κινήσεις, timing , "Kime" και συμμόρφωση, ενώ η αθλητική απόδοση θα αναθεωρηθεί ανάλογα με τη δύναμη, την ταχύτητα και την ισορροπία.

Όλοι οι αγωνιζόμενοι που συμμετέχουν στα  Kata θα χωριστούν σε ομάδες με οκτώ karatekas, με τους τέσσερις αγωνιζόμενους που θα παίρνουν τα υψηλότερα αποτελέσματα να πηγαίνουν στον επόμενο γύρο, μέχρις ότου παραμείνουν μόνο δύο ομάδες οκτώ ανταγωνιστών.
Σε αυτό το στάδιο, οι τρεις πρώτοι αγωνιζόμενοι και από τις δύο ομάδες θα είναι κατάλληλοι για τα τελικά , με τους καρατέκα της δεύτερης και της τρίτης κατάταξης από κάθε ομάδα να αγωνίζονται για το χάλκινο και οι δύο κορυφαίοι αθλητές από κάθε όμιλο να διαγωνίζονται για  το  χρυσό.

Σε περίπτωση που οι αγωνιζόμενοι αποκτήσουν τον ίδιο αριθμό πόντων, η ισοπαλία θα πρέπει να επιλυθεί με την εκτέλεση πρόσθετου kata για να προσδιοριστεί ποιος αγωνιζόμενος πηγαίνει στον επόμενο γύρο.

Το τροποποιημένο σύστημα αξιολόγησης θα εφαρμοστεί τόσο σε ατομικούς όσο και σε ομαδικούς διαγωνισμούς Kata. Στην περίπτωση των ομαδικών kata, η διάρκεια  θα τροποποιηθεί επίσης. Το χρονικό όριο του kata στα ομαδικά  θα μειωθεί σε πέντε λεπτά, με στόχο να αυξηθεί περαιτέρω ο δυναμισμός και ο ενθουσιασμός της εξαιρετικά δημοφιλούς κατηγορίας .
πηγη:www.wkf.net




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου