Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Σε μέγιστη επιφυλακή η Τουρκία, αναβλήθηκε το ντέρμπι Γαλατά - Φενερμπαχτσέ

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων Φενερμπαχτσέ και Γαλατασαράι που είχε προγραμματιστεί για τις 8 βράδυ (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, αναβλήθηκε και οι φίλαθλοι απομακρύνθηκαν από το στάδιο λόγω τρομοκρατικής απειλής, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα και επιβεβαίωσαν οι αρχές.

 Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για «σοβαρές πληροφορίες που ελήφθησαν» σχετικά με μια πιθανή απειλή στον τομέα ασφαλείας, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε σε στοιχεία για επικείμενα «χτυπήματα», έχοντας μάλιστα υπόψιν τη δράση συγκεκριμένων υπόπτων -πρόκειται για τρεις Τούρκους πολίτες οι οποίες έχουν προσχωρήσει στον ISIS. Οι πληροφορίες αφορούσαν «χτύπημα» στο γήπεδο κατά τη διάρκεια του αποψινού αγώνα

Οι χιλιάδες οπαδοί των δύο αιωνίων αντιπάλων είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται από τις 4:30 το απόγευμα στο, χωρητικότητας 63.000 ατόμων, γήπεδο της Γαλατά, όταν από τα μεγάφωνα ανακοινώθηκε ότι, το ντέρμπι αναβάλλεται και ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί.

Η ακύρωση του αγώνα αποφασίστηκε μία ημέρα μετά την επίθεση καμικάζι στην Κωνσταντινούπολη, στην οποία έχασαν την ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

«Ο αγώνας μετατέθηκε μετά την αξιολόγηση μιας σοβαρής πληροφορίας» που έκανε λόγο για τον κίνδυνο επίθεσης, αναφέρει ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, χωρίς να δίνονται επιπλέον λεπτομέρειες.

Στρατιωτικός νόμος έχει επιβληθεί σε επτά επαρχίες ενώ Για λόγους ασφάλειας έχουν απαγορευτεί οι εορτασμοί της γιορτής της άνοιξης (Newroz) σε αρκετές πόλεις, ενώ όπου έχουν επιτραπεί οι εορτασμοί, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Ο Τούρκος υπουργός, τόνισε ότι οι τουρκικές υπηρεσίες εσωτερικής ασφάλειας επανεξετάζουν τα μέτρα ασφάλειας στη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συνεργασία με άλλες χώρες, στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Η έκρηξη καμικάζι στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης προστίθεται στην επίθεση καμικάζι τον Ιανουάριο επίσης σε κεντρικότατο σημείο, κοντά στο Μπλε Τζαμί, και βέβαια στην επίθεση στην πρωτεύουσα Άγκυρα την περασμένη Κυριακή.

Μόλις την Πέμπτη, οι γερμανικές υπηρεσίες είχαν κλείσει την πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο και τη Γερμανική Σχολή στην Κωνσταντινούπολη επικαλούμενες ενδεχόμενο κίνδυνο άμεσης επίθεσης.

Όπως μεταδίδουν διάφοροι ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη, το κλίμα φόβου είναι αισθητό ακόμη και την Κυριακή, αναφερόμενοι ενδεικτικά στις άδειες θέσεις στα συνήθως κατάμεστα βαγόνια του μετρό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου