Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Στον κόσμο του tricking

Στον κόσμο του tricking
Κείμενο / Φωτογραφίες: Στέφανος Καστρινάκης
Πηγή: Proto thema.gr
Συναντήσαμε τον δάσκαλο του tricking, Γιάννη Πράπα, και μας εξήγησε γιατί το άθλημα με το οποίο ασχολείται κάνει θραύση στο εξωτερικό

Ο Γιάννης ξεκίνησε τη γυμναστική -και συγκεκριμένα την ενόργανη- σε ηλικία 8 ετών. Η αγάπη του γι’ αυτό που κάνει και η ικανότητά του να πειθαρχεί είχαν ως αποτέλεσμα να διακριθεί σε αρκετά Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Στην ηλικία των 12 ετών πέρασε στον στίβο και στο καράτε, κερδίζοντας και πάλι σημαντικές διακρίσεις.

Αφού αποφάσισε ότι ο αθλητισμός είναι αυτό με το οποίο θέλει να ασχοληθεί στη ζωή του, πέρασε το 2008 τις εξετάσεις της Ελληνικής Ομποσπονδίας Καράτε (ΕΛΟΚ) και άνοιξε τη δική του σχολή στην Ύδρα. Παράλληλα με τη σχόλη αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά με το tricking και να ιδρύσει τους extreme fighters.



Όπως μας εξηγεί, το tricking είναι ένας συνδυασμός πολεμικών τεχνών και ακροβατικής άσκησης. Στο εξωτερικό πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια πολλά πρωταθλήματα και διοργανώσεις, στη διάρκεια των οποίων οι αθλητές εκτελούν μια σειρά ασκήσεων και στο τέλος καλούνται να καταστρέψουν έναν στόχο με εναέριο λάκτισμα.

Το ΧΜΑ (Extreme Martial Arts) πηγαίνει το tricking ακόμα παραπέρα, μια και ο αθλητής θα πρέπει να έχει γνώση χρήσης οπλισμού πολεμικών τεχνών. Εκτελεί δηλαδή πρόγραμμα ασκήσεων πολεμικών τεχνών με οπλισμό όχι απλά με ένα λάκτισμα, αλλά με ολόκληρη χορογραφία με μουσική. Αυτή τη στιγμή το tricking είναι πιο διαδεδομένο σε σχέση με το ΧΜΑ, ο Γιάννης όμως κάνει προπόνηση και στα δυο μια και, κατά τη γνώμη του, το ένα ολοκληρώνει το άλλο.



1. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το tricking;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινήσεις αυτό το υπέροχο άθλημα! Προσωπικά, ήθελα να εξελίξω τις αθλητικές μου δυνατότητες. Από τα 8 μου χρόνια, που ξεκίνησα ενόργανη γυμναστική και μετέπειτα στα 12 μου που ασχολήθηκα με το καράτε, πάντα έψαχνα τρόπο να τα συνδυάσω επηρεασμένος από τον κινηματογράφο και τις ταινίες με πολεμικές τέχνες. Το 2006 λοιπόν, καθώς έψαχνα στο ίντερνετ πληροφορίες πάνω στο αντικείμενό μου, βρήκα κάποιες ομάδες στην Αμερική που εξασκούνταν στο συγκεκριμένο άθλημα χωρίς όπλα. Το ονόμαζαν tricking, ενώ κάποιες άλλες που χρησιμοποιούσαν παραδοσιακό οπλισμό πολεμικών τεχνών το ονόμαζαν ΧΜΑ! Έτσι, ξεκίνησα να εξελίσσομαι πάνω στο tricking.

video:https://www.youtube.com/watch?v=SAjhv35-q80

2. Είναι ασφαλές;
Όπως κάθε άθλημα, έτσι κι αυτό έχει τον βαθμό δυσκολίας του. Από εκεί και πέρα είναι τα μέτρα ασφαλείας που παίρνεις πριν ξεκινήσεις την προπόνησή σου. Καλό είναι να έχεις πάντα έναν προσαρμοσμένο χώρο με τα απολύτως απαραίτητα: ένα στρώμα και κάποιον πιο έμπειρο να σε καθοδηγεί στη τεχνική και να σε βοηθάει. Το tricking από τη φύση του είναι εντυπωσιακό και μοιάζει επικίνδυνο, όμως όσο πιο σωστά προπονείσαι τόσο οι κίνδυνοι μειώνονται έως και εξαλείφονται. Όπως λέω λοιπόν στους αθλητές μου, όσο πιο καλή προθέρμανση κάνεις και όσο ακούς τις συμβουλές του προπονητή σου, τόσο μειώνεις τους τυχόν τραυματισμούς σε κάθε trick.

3. Θέλει εκπαίδευση; Υπάρχουν κίνδυνοι γι’ αυτόν που θα σκεφτεί να το εξασκήσει μόνος του;
Ναι, θέλει εκπαίδευση, όπως και όλα τα αθλήματα - το tricking βέβαια χρειάζεται ειδική εκπαίδευση. ο λόγος είναι επειδή συνδυάζει πολλά αθλήματα μαζί: πολεμικές τέχνες, ασκήσεις εδάφους, ενόργανη γυμναστική και χορό ενίοτε. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σου, ναι, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι γι’ αυτόν που σκέφτεται να το εξασκήσει μόνος του. Κι αυτό γιατί συνήθως θα δοκιμάσει να το κάνει έξω, σε κάποιο πάρκο χωρίς προπονητή, και θα προσπαθεί να κάνει ό,τι βλέπει στην τηλεόραση χωρίς να έχει τις απαραίτητες γνώσεις.



4. Tι πλεονεκτήματα έχει ως άθλημα;
Τα πλεονεκτήματα αυτού του αθλήματος είναι πολλά:
i) γυμνάζει όλο το σώμα
ii) βελτιώνει τη φυσική σου κατάσταση
iii) αναπτύσσει την αντοχή σου
iv) αποκτάς τρομερή ευλυγισία, ισορροπία και πειθαρχεία
v) Το κυριότερο όμως είναι ότι ξεπερνάς τον εαυτό σου, περνάς όμορφα κατά τη διάρκεια της προπόνησης, το διασκεδάζεις και αποκτάς άλλη οπτική για το τι μπορείς τελικά να καταφέρεις.

5. Υπάρχουν όρια ηλικίας;
Υπάρχουν ανάλογα με το τι θες να κάνεις. Καλό είναι να ξεκινάς σε μικρές ηλικίες, αν θες να γίνεις tricker, όμως σαν άσκηση δεν έχει περιορισμούς ηλικίας. Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις για να φτάσεις σε επαγγελματικό επίπεδο αλλά μπορείς να το ακολουθήσεις ώστε να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και για μυϊκή ενδυνάμωση.



6. Ποια είναι τα επόμενα σου σχέδια;
Ο στόχος μου είναι κάποια στιγμή να δημιουργήσω μία σχολή που να έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές και να ασχολείται αποκλειστικά με το trickimg και το XMA. Προς το παρόν έχω ξεκινήσει τη δημιουργία μίας ομάδας που θα ασχολείται με το tricking και το XMA και κάνω μαθήματα σε διάφορες σχολές στην Αθήνα.

7. Τι θα έλεγες σε ένα μικρό παιδί που θα ήθελε να ασχοληθεί με αυτό;
Αυτό που λέω σε όλους: έλα να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία μέσα από την εκπαίδευση του tricking. Έλα να μάθεις πως είναι να μην πατάς στο έδαφος, αλλά να πετάς, να ανακαλύψεις άλλες πτυχές και τρόπους άσκησης. Ξεκίνα και ετοιμάσου να ζήσεις την απόλυτη εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου