Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Bασισμένη στις αξίες, η εκπαίδευση απαραίτητη για το μέλλον του αντι- ντόπινγκ. Δήλωση του προέδρου της WADA

Ο πρόεδρος της   WADA Op - Ed : Bασισμένη στις αξίες, η εκπαίδευση απαραίτητη  για το μέλλον του αντι- ντόπινγκ

Παραδοσιακά , το κίνημα αντι - ντόπινγκ έχει βασιστεί στην ανίχνευση και αποτροπή χρησιμοποίησης αναφολικών στον αθλητισμό.  Τώρα, όμως, ο WADA και η κοινότητα αντι - ντόπινγκ εφαρμόζουν μακροπρόθεσμες λύσεις για την εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών για το ντόπινγκ . Πέρα από τις συμβατικές δοκιμές φαρμάκων , και παράλληλα με την προβολή και την ευαισθητοποίηση των προγραμμάτων , είναι ουσιαστικής σημασίας για την προστασία των καθαρών αθλητών,  βασισμένη στις αξίες των πρωτοβουλιών εκπαίδευσης . Όπως αναφέρεται το  2015 στο  Παγκόσμιο Κώδικα Αντι-ντόπινγκ , αυτό είναι μια θεμελιώδης αλλαγή στην εστίαση προς την προσφορά τους αθλητές η προληπτική επιλογή  για τη βελτίωση της απόδοσης με  "καθαρό τρόπ﨨 . Η Εκπαίδευση βασισμένη στις αξίες είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα όπλα μας στη μάχη για καθαρό αθλητισμό και θα πρέπει να διασφαλίσει ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα επενδύουν , ως προτεραιότητα , σε αυτές τις πρωτοβουλίες .

« H Εκπαίδευση βασισμένη στις αξίες είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα όπλα μας στη μάχη για καθαρό αθλητισμό . "

Μια πολύπλευρη προσέγγιση, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει τη λήψη αποφάσεων, εκπαίδευση βασισμένη στις αξίες δραστηριοποιείται σε  αθλητές, προπονητές και άλλους βασικούς παράγοντες ηθικών επιχειρημάτων των κανόνων του ευ αγωνίζεσθαι και του πνεύματος του αθλητισμού.
Ο WADA παρέχει πλήθος εκπαιδευτικών πόρων, όπως: Αθλητικό  Πρόγραμμα Εκμάθησης για την υγεία και το Αντι-Ντόπινγκ (ALPHA), ένα εργαλείο ηλεκτρονικής μάθησης που προωθεί την ηθική λογική και αλλαγή των αντιλήψεων, παρέχοντας θετικές λύσεις για να μείνει καθαρό, εφαρμόστηκε πιλοτικά σε εννέα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο και αυξάνει την κοινωνική ευαισθητοποίηση σχετικά με το ντόπινγκ στον αθλητισμό και  το πακέτο Ερευνών για Οργανισμών Αντί-Ντόπινγκ που είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο για τη μέτρηση στάσεων , πεποιθήσεων  και συμπεριφορών , ενώ, ταυτόχρονα αυξάνει την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων εκπαίδευσης Οργανισμών Αντί-Ντόπινγκ.
Μέσω αυτών και άλλων εκστρατειών εκπαίδευσης, όπως το CoachTrue και Κιτ εργαλείων του προπονητή, έχουμε ως στόχο να προωθήσει μια παγκόσμια καθαρή αθλητική κουλτούρα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Για κάποιους, το πνεύμα του αθλητισμού θεωρείται ως μια παλιομοδίτικη ιδέα από μια εποχή που ο αθλητισμός δεν είχε χορηγούς. Ωστόσο, όπως βλέπουμε από την αντίδραση του κοινού για το ντόπινγκ και τα σκάνδαλα σήμερα, παραμένει σαφώς ένας από τα πιο βασικά συστατικά για τις αθλητικές επιτυχίες: η επιδίωξη της αριστείας με την τιμή. Εκπαιδεύοντας αυτή την εγγενή αξία προωθεί τις θετικές στάσεις και τελικά οδηγεί  όλο και πιο πολύ τους  αθλητές που ασχολούνται με τους δικούς  τους ρόλους και τις ευθύνες τους.

Μια πολύ σημαντική συμφωνία  επετεύχθη τον περασμένο μήνα, κατά τη διάρκεια της διάσκεψης για την εκπαίδευση που συνδιοργανώνεται από τον WADA και το Καναδικό Κέντρο για την Ηθική στον Αθλητισμό (ΥΣΕΑ) στην Οτάβα του Καναδά, όταν οι ερευνητές των  Οργανισμών Αντί-Ντόπινγκ από όλο τον κόσμο δέχθηκαν να επενδύσουν περισσότερα χρήματα και ανθρώπινους πόρους για την αιτία. Επιπλέον, όλοι οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να συγκαλέσουν την διάσκεψη  πριν από το 2018 για να εξετάσουν  την πορεία της κατάσταση αυτής της σημαντικής σημφωνίας με βασικό μοχλό  την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό.

Η εκπαίδευση είναι ένας ακόμη τρόπος για την πρόληψη του ντόπινγκ, και ένας ακόμη τρόπος για να ενθαρρύνω τους αθλητές να μένουν καθαροί , να μείνουν πιστοί στο πνεύμα του αθλητισμού.
Είναι μέσω αυτής της αφοσίωσης, μαζί με τις νέες και βελτιωμένες τεχνικές ανίχνευσης, ότι τα δικαιώματα των καθαρών αθλητών  θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά. Η WADA προσβλέπει στη συνεργασία με άτομα και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο όπου  θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη νέων και καινοτόμων στρατηγικών προληπτική αγωγή.
Από τον Sir Craig Reedie



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου