Ο πρωταθλητισμός είναι χαρά - δεν επιβάλλεται
Δύο μητέρες από τα παιδιά της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ κάτω των 18 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, μιλούν για τις ιδιαίτερες συνθήκες και τα απαιτητικά προγράμματα που ζουν και ακολουθούν στην καθημερινότητά τους οι οικογένειες παιδιών και εφήβων που κάνουν πρωταθλητισμό. Τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς των μικρών πρωταθλητών ώστε να στηρίζουν χωρίς να πιέζουν;
Την Κυριακή 2 Αυγούστου χειροκροτήσαμε τα «χρυσά παιδιά» της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ κάτω των 18. Έπειτα από έναν συναρπαστικό τελικό, η εθνική μας λύγισε την Τουρκία με 64-61 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε με χαρές και πανηγύρια στον Βόλο. Ένα μετάλλιο που με τόσο πείσμα κυνηγούσαν τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες μπασκεμπολίστες της τάξης του ’97.
Μέσα στο γήπεδο του Βόλου, οι… πιτσιρικάδες της Εθνικής Ομάδας κάτω των 18 πανηγύριζαν έξαλλα την κατάκτηση της πρωτιάς, γελούσαν και έκλαιγαν σαν μικρά παιδιά (μα είναι μικρά παιδιά, μόλις 17-18 ετών!) και ταυτόχρονα σε δηλώσεις τους μιλούσαν για τα όνειρά τους, για τους στόχους τους, ενώ σχολίαζαν ως ειδικοί το επίπεδο του ευρωπαϊκού και ελληνικού μπάσκετ.
Στις κερκίδες, λίγα μέτρα πιο κει, οι γονείς τους ξεφώνιζαν, πανηγύριζαν, αγκαλιάζονταν και έκλαιγαν από χαρά. Συγκινητικές στιγμές, τόσο για τους προπονητές και τους φιλάθλους, όσο και για τις οικογένειες των παιδιών. Τασυγχαρητήρια για την επιτυχία των εφήβων ανήκουν και στους γονείς τους, που στηρίζουν καθημερινά τις προσπάθειες των παιδιών τους με κάθε τρόπο και τα ακολουθούν στα δύσκολα και απαιτητικά προγράμματά τους.
Συνήθως, οι προσδοκίες των γονιών για συνεχώς και μεγαλύτερεςεπιτυχίες των παιδιών τους στον
αθλητισμό είναι μεγάλες. Μπορούν, βέβαια, να λειτουργήσουν ανακουφιστικά και ευεργετικά στα παιδιά τους, αλλά εφόσον δεν εμπεριέχουν ασφυκτική πίεση.
Η μητέρα του Νίκου Δίπλαρου, Έλενα Καγιαλή, μίλησε για την καθημερινότητα του πρωταθλητή γιου της, για τις μακροχρόνιες απουσίες από το σπίτι όταν χρειάζεται ο Νίκος να προπονηθεί αλλά και το πότε και πώς συνειδητοποίησε η ίδια το μεγάλο πάθος του παιδιού της για το μπάσκετ.
«Η οικογένειά μου προσπαθεί σε κάθε επιτυχία να με προσγειώνει και να μου δίνει δύναμη και θάρρος ώστε να πετύχω ακόμα πιο πολλά πράγματα. Η οικογένειά μου έχει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Ιάκωβος Μιλεντίγιεβιτς, ο 18χρονος παίχτης της Εθνικής Εφήβων Μπάσκετ και είναι πολύ όμορφο που αναγνωρίζει τη σημαντικότητα της προσφοράς της οικογένειάς του.
Η μητέρα του, Μαρία Αλιφιέρη, μίλησε για την «κερκίδα» που στήνουν οι γονείς απέναντι στα παιδιά-πρωταθλητές.
Η Μαρία Πολύζου είναι η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος, κάτοχος του
πανελληνίου ρεκόρ (2 ώρες, 33 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα), με συμμετοχή σε περισσότερους από 41 αγώνες. Πρόκειται για τη σημαντικότερη δρομέα μεγάλων αποστάσεων που αναδείχτηκε στη χώρα μας. Είναι άλλωστε η μοναδική γυναίκα που έχει πραγματοποιήσει τον Φειδιππίδιο άθλο, καλύπτοντας απόσταση πεντακοσίων εικοσιτεσσάρων χιλιομέτρων, τρέχοντας από την Αθήνα ως τη Σπάρτη με επιστροφή.
Η τεράστια αυτή αθλητική μορφή της Ελλάδας εξήγησε ότι οι γονείς οφείλουν να στρέφουν τα παιδιά τους στον αθλητισμό, όχι όμως να τους επιβάλλουν μια πορεία προς τονπρωταθλητισμό. Αυτό πρέπει να γίνει βήμα-βήμα -και μόνο εάν τα ίδια τα παιδιά το θέλουν πολύ.
Της Τζένης Χαραλαμπίδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου